Index Vakbarát Hírportál

Távirányítású csótány a nukleáris katasztrófa ellen

2010. február 18., csütörtök 13:42

Kulcsfontosságú szerephez juthatnak a csótányok a nukleáris fenyegetések felderítésében. Az szinte elpusztíthatatlan rovarokat távirányítással terelnék a sugárzásgyanús területekre.

Az egyetlen faj a világon, ami az elméletek szerint még egy atomháborút is túlélne, akár meg is előzheti a nukleáris katasztrófákat. A csótányokra nem hat a sugárzás, képesek fél órán keresztül futni, és hosszú ideig elbírják testtömegük többszörösét. Ezek az adottságok a Texas A&M Egyetem nukleáris intézete tudósainak érdeklődését is felkeltették. A rovarokra a tervek szerint egy sugárzásdetektort és egy irányítószerkezetet is felszerelnének, így a csótányok ott is tudnának adatot gyűjteni, ahová a sugárzásveszély miatt kockázatos lenne embereket küldeni.

Robotcsótány helyett csótányrobot

William Charlton, az intézet egyik professzora szerint a csótányok tökéletesek a nukleáris fenyegetés felderítésében, hiszen hetekig kibírják élelem nélkül, szinte minden kontinensen megtalálhatók, nagy a teherbíró képességük és nem hat rájuk a sugárzás. Charlton elképzelései alapján egy húsz csótányból álló, háromfajta sugárdetektorral felszerelt csapat elegendő arra, hogy egy kilométeres körzetben felderítse a lehetséges atomfenyegetést. A csótányokat olyan távirányítású szerkezettel terelnék a megfelelő irányba, amely nyomást gyakorol a lábaikra és az antennáikra. A begyűjtött adatokat egy apró, alacsony energiafogyasztású kommunikációs rendszeren keresztül juttatnák el az őket irányító operátoroknak. Ez a módszer sokat segítene olyan helyzetekben, amikor egy nagyobb területen kell felkutatni egy terroristák által elhelyezett atombombát.

A csapat tagjai eredetileg egy robotcsótányt akartak kifejleszteni, de rájöttek, hogy a mechanikus lények túl sok energiát fogyasztanak. Végül úgy döntöttek, hogy a csótányok tökéletesen megfelelnek a célnak, csupán a megfelelő eszközöket kell kifejleszteni. Jelenleg  olyan apró kommunikációs berendezéseken és szenzorokon dolgoznak az intézet kutatói, amelyeket könnyedén fel lehet csatolni a csótányokra, és kevés áramot fogyasztanak.

Rovatok