Index Vakbarát Hírportál

Megváltást várnak a Google-től

2010. február 22., hétfő 16:50

Kiváló minőségű videotömörítési technológiát vett a Google, amely széles körben elterjedhet, ha szabványosítják, azaz ingyen és szabadon felhasználhatóvá teszik.

A Google lezárta az On2 Technologies tavaly megindított felvásárlását, és ezzel megszerezte a videotömörítési technológiákat kínáló cég összes szabadalmát. Az On2 ügyfelei közé tartozik a Skype, a Nokia, a Sony és az Adobe is, írja az ITcafé.

A bejelentés után a Szabad Szoftver Alapítvány (FSF, Free Software Foundation) nyílt levélben fordult a Google-hoz, mert szerintük a cég páratlan lehetőség előtt áll. Övé a világ legnagyobb videomegosztója, a YouTube, emellett egy kiváló minőségű videokodek, a VP8 jogaival is rendelkezik. Az FSF szerint óriási lépés lenne, ha felszabadítaná a VP8-at, és ezzel véget vetne a jogvédett formátumok és szabványok miatti problémáknak. Ez csak akkor lenne működőképes, ha a YouTube is áttérne erre a technológiára, hiszen a felhasználók hamar elterjesztenék az új kódolót.

Az FSF szerint egy ilyen lépésnek felmérhetetlen a haszna: a nézők, a videók készítői, a szabad szoftverek fejlesztői, a hardvergyártók mind megszabadulnának a szabadalmi, díjfizetési és egyéb kötöttségeiktől. Ha a YouTube az új HTML-szabványt és egy szabad formátumot preferálna, akkor valószínűleg a böngészők fejlesztői is utánoznák ebben, és véget lehetne vetni a jogvédett Flash dominanciájának.

„Most ti jöttök. Ha nem a fentiek szerint döntötök, akkor tudni fogjuk, hogy nem a felhasználói szabadság érdekel titeket, hanem a Google dominanciája. Mindannyian azt szeretnénk, ha helyesen cselekednétek. Legyen nyílt a VP8, és használjátok ezt a YouTube-on” – zárja enyhe agresszióval az FSF a nyílt levelet.

Rovatok