Tényleg nem mindegy, mivel szeleteli az ember a zellerszárat? Jobb íze lesz a répának, ha julienne-re vágják? Csak grizzlyre, vagy zöldségre is jó a kultikus combatkés, a Busse? Összeszedtünk tizenhárom kést, és megkértük Maki Stevensont, a szuperszakácsnőt, hogy vágjon rendet közöttük.
Biztosan láttak már sztárszakácsot répát vágni, mert rendes főzőműsor nem múlhat el anélkül, hogy ördögi ügyességgel, szemmel alig követhető módon fel ne szeletelnének benne valamit. A látványos zöldségszeletelésnek ugyanúgy megvan a technikája, mint a sífutásnak vagy törpedobálásnak: esetünkben az alapállás bal láb előre, felsőtest enyhén előredől, biztos markolatfogás, az a semmihez nem hasonlítható érzés, hogy az eszköz a kéz, sőt a test meghosszabbítása, majd a dugattyúszerű mozgás, a csukló szabályos köröket ír le, és a répa megteszi az első lépést a leves felé.
Az sem mindegy, hogyan fogjuk a kést, nem mindegy, milyen éles, milyen magasan van a munkalap, és nem mindegy az sem, hogy alsó vagy felső vágással támadunk a munkadarabra. Az meg aztán végképp nem mindegy, milyen kést választunk.
A látványszeleteléshez ugyanis nem jó akármilyen eszköz, ehhez rendes szakácskés kell, és abból sem a francia, hanem inkább a német eredetű, mert annak a megfelelő a formája a dugattyúszerű daraboláshoz. Egy ilyen szakácskés szerencsére univerzális eszköz, amit a konyhai feladatok nagy részének elvégzésére be lehet vetni a filézéstől a szolid disznóbontásig. A szakácskések pengéje általában húsz centiméter hosszú, bár létezik rövidebb és hosszabb modell is. A markolat fa vagy műanyag, a penge anyaga szénacél, rozsdamentes acél vagy kerámia, és lehet belőlük kapni pár ezer meg sok tízezer forintosat is, csak hogy ne legyen olyan egyszerű a világ.
A Késportál elkötelezett késrajongóinak segítségével összeszedtünk egy tucat konyhakést, hogy eldöntsük, melyik a legjobb. Volt közöttük kínai piacos gagyi, viszonylag olcsó IKEA-s modell, porcelánpengéjű japán kés és több száz dolláros damaszkolt műremek is. Legtöbbjük nem gyűjteményi darab, hanem rendszeresen használt konyhakés, ami meg is látszik rajtuk. A kontrollcsoportban volt egy csorba műanyag nyelű vacak, hogy legyen mit meghaladni, és két túlélőkés is, köztük a teszt legdrágább darabja, a késmániások körében kultikus tisztelettel övezett Busse. Az utóbbi kategóriáról persze kiderült, hogy a combatkéseknek sem a formája, sem a vastagsága nem ideális a konyhai munkára: két lábon támadó grizzly ellen nyilván megállják a helyüket, de a répa kifog rajtuk.
Annak eldöntésére, hogy a szakácskések közül melyik a legjobb, megérik-e az árukat a drágák, és működnek-e olcsóságuk ellenére az olcsók, profi szakácsot kértünk fel. A japán származású Maki Stevenson sokáig Amerikában élt és dolgozott, egy ideje viszont Magyarországon lakik, és nemcsak főzőtanfolyamot, hanem kifejezetten késtechnikai kurzust is tart. Néhány jó tanács:
Ez persze így túlzás, de tény, hogy Makinak az Al Mar vám, áfa és szállítás nélkül kétszáz dollároba kerülő, damaszkolt pengéjű kése tetszett a legjobban, vagyis a legdrágább konyhakés a tesztből. Általános meglepetésünkre ugyanakkor teljesen használhatónak tartotta a néhány ezer forintos IKEA-s késeket, és csak a kínai piacos darab taszította annyira, hogy az egész teszt alatt egyetlen egyszer sem fogta a kezébe. Utóbbit ki is hagytuk a táblázatból, a többi versenyző itt látható, részletek a videóban.
Márka | Modell | Markolat | Penge | Ára (kb.) |
Al Mar | Ultra-Chef's szakácskés | Cocobolo (fa) | 18 cm-es, 16 rétegű rozsdamentes acél | 40 000 Ft |
Busse | Combat Jack Hammer | Micarta | 15 cm-es INFI acél | 60 000 Ft |
CS | Premium szakácskés (replika) | fa | 20 cm-es kovácsolt acél | 3500 Ft |
Fiskars | Konyhai kés | műanyag | 16 cm | 1890 Ft |
Ikea | zöldséges kés | érdesített felületű műanyag | 16 cm-es, acél | 900 Ft |
Kyocera | FK 180 WH szakácskés | műanyag | 18 cm-es, kerámia | 34 000 Ft |
Ontario | Old Hickory | fa | 20 cm-es szénacél | 3000 Ft |
Spyderco | Hossom Forager | Micarta | 19 cm-es | 50 000 Ft |
Tescoma | Cosmo szeletelőkés | csúszásmentes gumi | 20 cm-es hengerelt rozsdamentes acél | 1750 Ft |
Tramontina | szakácskés | fa | 17 cm-es rozsdamentes acél | 3800 Ft |
Zwilling J. A. Henckels | Santoku (japán konyhakés) | műanyag | 18 cm-es rozsdamentes acél | 26 000 Ft |
Zwilling J. A. Henckels | Szeletelőkés | műanyag | 16 cm-es rozsdamentes acél | 19 000 Ft |