Index Vakbarát Hírportál

Konyhakések tesztje: csak egy maradhat

2010. március 2., kedd 23:12

Tényleg nem mindegy, mivel szeleteli az ember a zellerszárat? Jobb íze lesz a répának, ha julienne-re vágják? Csak grizzlyre, vagy zöldségre is jó a kultikus combatkés, a Busse? Összeszedtünk tizenhárom kést, és megkértük Maki Stevensont, a szuperszakácsnőt, hogy vágjon rendet közöttük.

Biztosan láttak már sztárszakácsot répát vágni, mert rendes főzőműsor nem múlhat el anélkül, hogy ördögi ügyességgel, szemmel alig követhető módon fel ne szeletelnének benne valamit. A látványos zöldségszeletelésnek ugyanúgy megvan a technikája, mint a sífutásnak vagy törpedobálásnak: esetünkben az alapállás bal láb előre, felsőtest enyhén előredől, biztos markolatfogás, az a semmihez nem hasonlítható érzés, hogy az eszköz a kéz, sőt a test meghosszabbítása, majd a dugattyúszerű mozgás, a csukló szabályos köröket ír le, és a répa megteszi az első lépést a leves felé.

Az sem mindegy, hogyan fogjuk a kést, nem mindegy, milyen éles, milyen magasan van a munkalap, és nem mindegy az sem, hogy alsó vagy felső vágással támadunk a munkadarabra. Az meg aztán végképp nem mindegy, milyen kést választunk.

A látványszeleteléshez ugyanis nem jó akármilyen eszköz, ehhez rendes szakácskés kell, és abból sem a francia, hanem inkább a német eredetű, mert annak a megfelelő a formája a dugattyúszerű daraboláshoz. Egy ilyen szakácskés szerencsére univerzális eszköz, amit a konyhai feladatok nagy részének elvégzésére be lehet vetni a filézéstől a szolid disznóbontásig. A szakácskések pengéje általában húsz centiméter hosszú, bár létezik rövidebb és hosszabb modell is. A markolat fa vagy műanyag, a penge anyaga szénacél, rozsdamentes acél vagy kerámia, és lehet belőlük kapni pár ezer meg sok tízezer forintosat is, csak hogy ne legyen olyan egyszerű a világ.

Medvére jó, répára nem

A Késportál elkötelezett késrajongóinak segítségével összeszedtünk egy tucat konyhakést, hogy eldöntsük, melyik a legjobb. Volt közöttük kínai piacos gagyi, viszonylag olcsó IKEA-s modell, porcelánpengéjű japán kés és több száz dolláros damaszkolt műremek is. Legtöbbjük nem gyűjteményi darab, hanem rendszeresen használt konyhakés, ami meg is látszik rajtuk. A kontrollcsoportban volt egy csorba műanyag nyelű vacak, hogy legyen mit meghaladni, és két túlélőkés is, köztük a teszt legdrágább darabja, a késmániások körében kultikus tisztelettel övezett Busse. Az utóbbi kategóriáról persze kiderült, hogy a combatkéseknek sem a formája, sem a vastagsága nem ideális a konyhai munkára: két lábon támadó grizzly ellen nyilván megállják a helyüket, de a répa kifog rajtuk.

Annak eldöntésére, hogy a szakácskések közül melyik a legjobb, megérik-e az árukat a drágák, és működnek-e olcsóságuk ellenére az olcsók, profi szakácsot kértünk fel. A japán származású Maki Stevenson sokáig Amerikában élt és dolgozott, egy ideje viszont Magyarországon lakik, és nemcsak főzőtanfolyamot, hanem kifejezetten késtechnikai kurzust is tart. Néhány jó tanács:

Ez persze így túlzás, de tény, hogy Makinak az Al Mar vám, áfa és szállítás nélkül kétszáz dollároba kerülő, damaszkolt pengéjű kése tetszett a legjobban, vagyis a legdrágább konyhakés a tesztből. Általános meglepetésünkre ugyanakkor teljesen használhatónak tartotta a néhány ezer forintos IKEA-s késeket, és csak a kínai piacos darab taszította annyira, hogy az egész teszt alatt egyetlen egyszer sem fogta a kezébe. Utóbbit ki is hagytuk a táblázatból, a többi versenyző itt látható, részletek a videóban.

 Márka  Modell  Markolat  Penge  Ára (kb.)
Al Mar  Ultra-Chef's szakácskés Cocobolo (fa) 18 cm-es, 16 rétegű rozsdamentes acél 40 000 Ft
Busse  Combat Jack Hammer Micarta 15 cm-es INFI acél 60 000 Ft
CS  Premium szakácskés (replika) fa 20 cm-es kovácsolt acél 3500 Ft
Fiskars  Konyhai kés műanyag 16 cm 1890 Ft
Ikea zöldséges kés érdesített felületű műanyag 16 cm-es, acél 900 Ft
Kyocera  FK 180 WH szakácskés műanyag 18 cm-es, kerámia 34 000 Ft
Ontario  Old Hickory fa 20 cm-es szénacél 3000 Ft
Spyderco  Hossom Forager Micarta 19 cm-es 50 000 Ft
Tescoma  Cosmo szeletelőkés csúszásmentes gumi 20 cm-es hengerelt rozsdamentes acél 1750 Ft
Tramontina  szakácskés fa 17 cm-es rozsdamentes acél 3800 Ft
Zwilling J. A. Henckels  Santoku (japán konyhakés) műanyag 18 cm-es rozsdamentes acél 26 000 Ft
Zwilling J. A. Henckels  Szeletelőkés műanyag 16 cm-es rozsdamentes acél 19 000 Ft

Rovatok