Index Vakbarát Hírportál

Törölnék a Windowst a gépekről

2010. március 3., szerda 16:55

A számítógépek többségét operációs rendszerrel együtt árulják, így a vevők nemcsak hardvert vesznek, hanem szoftvert is. A szabad szoftvereket támogató FSF.hu alapítvány azt szeretné elérni, hogy a fogyasztóvédők vizsgálják ki az árukapcsolást, és lépjenek fel ellene.

Még mindig nagyon sok olyan márkás számítógép és laptop van, amit kizárólag előre telepített Windows operációs rendszerrel árulnak a boltok. A vevőnek az adott pc megvásárlásakor általában nincs választása: vagy megveszi az operációs rendszert is, vagy másik modellt kell választania.

Ez ellen a gyakorlat ellen Franciaországban és Olaszországban is felléptek a szabad szoftverek - például a Linux - hívei. Most hazánkban az FSF.hu Alapítvány indít akciót az árukapcsolás ellen. A civil szervezet arra kéri a vevőket: csatlakozzanak a kezdeményezésükhöz, ha a közelmúltban vásároltak gépet, vagy éppen vásárolni készülnek, és nem akarják kifizetni a nem igényelt szoftverek árát. Verziótól függően néhány ezer, vagy akár több tízezer forinttal is megnövelheti a gép árát egy operációs rendszer.

Franciaországban egy bírósági döntés értelmében a gyártónak vissza kell fizetnie a nem kívánt operációs rendszer árát. Olaszországban egy fogyasztóvédelmi szervezet indított akciót a gyártók ellen, és tömegesen igényelték vissza a felhasználók az előtelepített Windowsok árát.

A Globalisation Institute (GI) tanácsadó szervezet Brüsszelben lobbizik a számítógép  és az operációs rendszer kapcsolt értékesítése ellen. Azzal érvelnek, hogy az előre telepített Windows akadályozza a versenyt és növeli a vevők kiadásait. Ők radikális megoldást találtak ki, szerintük az operációs rendszert csak külön dvd-n szabadna árulni.

Az FSF.hu arra számít, hogy a kezdeményezésük hatására itthon is fogyasztóvédelmi eljárás indul, és kivizsgálják  az árukapcsolás gyakorlatát. A szervezet szerint ez egyben a fogyasztóvédelmi törvények és hatóságok erőpróbája is lesz, akik bebizonyíthatják, hogy mennyire tudják képviselni a felhasználók érdekeit a multinacionális gyártókkal  szemben.

Rovatok