Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntött itthon a Windows 7

2010. március 11., csütörtök 11:50

Windowsos nemzet a magyar – derül ki a statisztikákból. A Microsoft-rendszerek piaci részesedése évek óta 98 százalék felett van, csak a verziónkénti leosztás változik.

A Microsoft Windows 7 már január végén, három hónappal a piacra kerülése után megelőzte Magyarországon az elődjét, a Vistát: az új operációs rendszert 2010 negyedik hetében több hazai számítógépen használták, mint a korábbi kiadást.

Előzi elődjét

A múlt héten aztán – derül ki a Gemius SA internetes statisztikájából – a Windows 7 részesedése átlépte a 10 százalékos küszöböt is (egészen pontosan 10,31 százalékig emelkedett), és ezzel öt hónap alatt olyan szintre jutott, ahová a Vista a három évvel ezelőtti premierje óta alatt sosem volt képes felkapaszkodni.

A sokat kritizált rendszer tavaly októberben volt a népszerűségének csúcsán Magyarországon: az utódja kiadását megelőző héten a részesedése a hazai internetezők számítógépein 9,38 százalékos volt, majd ezután kezdett stabilan apadni.

Jellemzője az asztali és noteszgépeken használt operációs rendszerek hazai piacának, hogy a mérések kezdete, 2007 eleje óta gyakorlatilag változatlan, 98 százalék feletti részesedéssel a Microsoft Windows uralja azt.

Az alternatívák – melyekből a statisztikákban szám szerint mindössze kettő kimutatható létezik: a Mac OS X és a Linux – egyike sem tudott három év alatt túlnőni az 1 százalékos elterjedtségen, sőt még megközelíteni sem tudta ezt a lélektani küszöböt.

Dinamizmus nélkül

A piacról teljesen hiányzik a dinamizmus, rendszerint csupán annyi változás történik, hogy az új Windowsok megjelenésével az egyes Windows-verziók részaránya módosul az alapvetően változatlan nagyságú Microsoft-szeleten belül.

Windowsok háborúja: XP, Vista és Windows 7 (zöld, kék, illetve piros)

Még 2010-ben is öt Windows van versenyben: a Windows 2000, a Windows XP, a Windows 2003, a Windows Vista és a Windows 7.

Ugyancsak magyar sajátosság, hogy a világátlagnál jóval makacsabbul tartja magát a több mint nyolc évvel ezelőtt megjelent Windows XP, mely még mindig 80 százalék feletti részesedéssel rendelkezik. A különféle nemzetközi statisztikákban e kiadás befolyása jóval alacsonyabb, 50-60 százalékos, míg a Vistáé a legtöbb mérés szerint 25 százalék körül áll.

Rovatok