Index Vakbarát Hírportál

A Dell is táblában gondolkozik

2010. március 12., péntek 09:32

Újabb részletek szivárogtak ki a Dell gépéről, mely mögé beállt szoftverével a Google, tartalomszolgáltatásával pedig az Amazon online áruház.

2010-ben a legnagyobb mozgás a mobil eszközök piacán lesz, és az elmúlt egy-két hónap hírei alapján az a feltételezés sem teljesen alaptalan, hogy a táblagépek fejlesztései eljutottak abba a fázisba, amikor a cégek piacra is lépnek ezekkel a termékekkel.

Mindenki belép

Habár sokan fogadták fanyalogva az év elején az iPad koncepcióját, ám úgy tűnik, a gyártók másképp gondolják: nagyon valószínű, hogy a Microsoft terméke is közel áll a debütáláshoz, kampányt folytat a HP, és a Dell ilyen irányú törekvései is előrehaladott állapotban vannak.

Mint már annyiszor, most is az Engadget munkatársai jutottak belső információkhoz, és ők tettek közzé két olyan bemutatóképet, mely a Dell új termékéit mutatja be.

A kiszivárogtatott képeken az Android-alapú táblagép látható (már ha az ötcolos még táblának tekinthető), melynek leendő tulajdonosai az Amazon 300 ezer e-könyvet, 50 ezer filmet és tévéműsort, illetve egymillió MP3-as zeneszámot tartalmazó adatbázisához férhetnek hozzá – többféle üzleti konstrukcióban: lehet majd egy napos kölcsönzést is kérni, de lehetőség lesz folyamatos előfizetésre is.

Elég tisztán látszik az Apple modelljének követése, másolása. Nagyon úgy tűnik – és ebből a szempontból relevánsnak látszik a Wired megfogalmazása –, hogy a Google, az Amazon és a Dell együttesen, szövetségben veszik fel a versenyt az e területen szinte egyeduralkodó Apple-lel.

A mini tábla tulajdonosainak a most napvilágot látott adatok szerint ingyenes 3G-hozzáférésük lesz a Kindle-áruházhoz – ez nagy előny lehet, mivel az iPad konstrukciójában csak akkor kap az előfizető 3G-t, ha a drágább gépet veszi meg, emellett pedig a havi 15-30 dolláros havi díjat is kifizeti.

A kiszivárgott anyag alapján történő spekulációkat egyelőre sem a Dell, sem az Amazon nem kívánta kommentálni.

Rovatok