Index Vakbarát Hírportál

Hd filmek laptopról, tévén, vezeték nélkül

2010. március 19., péntek 13:33 | aznap frissítve

Az Intel részleteket árult el az új Wireless Display, azaz WiDi szabványról, amivel vezeték nélkül jeleníthetjük meg a laptopon lejátszott videókat a tévé képernyőjén.

A technológiát először a CES-en, a világ legnagyobb elektronikai kiállításán jelentették be januárban, de eddig csak annyit lehetett tudni róla, hogy megfelelő hardver birtokában wifin hd videót tudunk majd küldeni a laptopunkról a tévére.

A USA Todaynek lehetősége volt működés közben kipróbálni a WiDi-t, és a lap tapasztalatai szerint tényleg azt nyújtja, amit ígér. A teszt során egy Toshiba laptopot és egy LG hd tévét használtak, Hulun és Netflixen megtalálható videók átjátszásával próbálkoztak. A tévé képernyőjén megjelenő kép teljes egészében megegyezik a laptop képernyőjén levővel, és tényleg alkalmas filmek vagy videók élvezhető megjelenítésére. Arra viszont kevésbé alkalmas a WiDi, hogy a tévé képernyőjén böngésszünk a neten: zavaró lehet a laptopon végrehajtott akciók és a tévés kép közötti észrevehető késés.

A technológiát egyelőre csak három kereskedelmi forgalomban is kapható laptop tudja használni, és mind a hármat egyetlen helyen, a Best Buy internetes oldalon lehet megvásárolni. A 900 és 1050 dollár között mozgó laptopokban a legújabb Intel csip van, és természetesen képesek hd megjelenítésre. A cég szerint az év második felére már több, a szabványt használni képes laptop lesz a piacon.

A rendszernek hátránya lehet, hogy a wifi-kapcsolat miatt a laptoppal elég közel kell maradni a hálózat működéséhez, illetve hogy a dvd- vagy bluray-lemezek átjátszását a WiDi jelenleg egyáltalán nem támogatja.

Egy amerikai kábelszolgáltató, a Cablevision szintén kísérletezik hasonló vezeték néküli rendszerrel, ami képes lenne a pc képernyőjét a tévén megjeleníteni. Az ő elképzelésük szerint a felhasználónak egy szoftvert kellene telpítenie a pc-re, a tévé pedig egy külön csatornán jelenítené meg a pc képét. Ennek az lenne az előnye, hogy a felhasználóknak nem kellene hozzá semmilyen hardvert beszerezni, viszont mivel a Cablevision saját kiépített rendszerét használná, az ő ügyfeleiken kívül senki nem tudná igénybe venni.

Rovatok