Index Vakbarát Hírportál

A Google csakazértis marad Kínában

2010. március 22., hétfő 21:16 | tizennégy éve frissítve

Egy hónapos nyilvános vita után a Google bejelentette azt, amit mindenki várt, megszünteti a kínai keresőportáljának cenzúrázását és a felhasználókat a hongkongi holnapra irányítja át.

A Google amerikai internetes szolgáltató hétfőn bejelentette, hogy beszüntette kínai keresőportálja (google.cn) cenzúrázását, és az ázsiai ország szárazföldi részén élő internetezőket hongkongi honlapjára irányítja át (google.com.hk). A döntést David Drummond, a Google jogi igazgatója jelentette be a cég blogján nyilvánosságra hozott közleményében.

Cenzúra nélkül

A hongkongi oldal szerverei jóvoltából cenzúrázatlanul kereshetnek a google.cn-ről érkező felhasználók az internetes tartalmak, hírek és képek között az általuk megszokott egyszerűsített kínai nyelven, míg a hongkongiak továbra is a tradicionális kínai nyelven érhetik el az oldal szolgáltatásait, olvasható a hétfői közleményben.

Az átállás idején, a megnövekedett forgalom miatt a felhasználók érzékelhetnek lassulásokat, míg bizonyos szolgáltatások átmenetileg elérhetetlenek is lehetnek, írja a hivatalos blogbejegyzés.

Minél több felhasználónak szeretnénk elérhetővé tenni szolgáltatásainkat, és ez vonatkozik a Kínában élőkre is - indokolta a döntést a cég. A kínai kormány pedig világossá tette a tárgyalások alatt, hogy nem hajlandó engedni. A Google reméli, hogy tiszteletben tartják a mostani döntést, ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a hatóságok blokkolni tudják a hozzáférést a szolgáltatásokhoz.

Sokat veszíthetnek

A Google nemcsak keresőjével van jelen Kínában, hanem adroidos telefonjaival, a Chrome böngészővel, a Gmaillel. Kínában növekszik a világon a leggyorsabban a mobilnetezők száma (700 millió mobiltulajdonos van az országban). A Google itt is elkezdte saját operációs rendszerével, az Androiddal futó mobiljainak az eladását. Ráadásul Fareena Sultan, a Northeastern University professzora szerint a fejlődő országokban nagyon sokan először mobilon használnak először netet, így komoly piacot jelenthetnek a cégnek a kínai felhasználók.

Elemzők szerint a döntésnek azonnali hatása lehet a cég kínai bevételeire. Kockázatos döntést hozott acég, hiszen a világ legnagyobb piacának fordítanak hátat, Kínában ugyanis jelenleg több mint 400 millóan interneteznek. A Google.cn-t több tízmillióan használják, de így is csak egyharmadot tudott kiszakítani a keresőpiacról a piacvezető Baidu mögött.

Hosszú tárgyalás

A világ legnagyobb keresőportálját üzemeltető Google már hetek óta tárgyal a kínai kormánnyal. A Google és Kína viszonya év elején romlott meg, miután kiderült, hogy feltörték néhány kínai emberi jogi aktivista gmailes levelezését. A gyanú szerint a támadást a sanghaji Jiaotong egyetemről indították, ahol Kína programozóelitjét képzik.

A viszályt szította az is, hogy a pekingi hatóságok öncenzúrára kényszerítették a Google-t kínai nyelvű keresőportálján. Az elmúlt hetekben a tárgyalások arról folytak, hogy a cég milyen feltételekkel maradhat Kínában. A Google január 12-én jelentette be, hogy megszünteti a google.cn szűrését. A döntést azzal indokolta, hogy Kína szűkíti a véleményszabadság határait, és támadások érték a Google, valamint más külföldi cégek kínai oldalait.

Senkinek nem jó

Ugyanakkor a kínai kormánynak is érdeke, hogy a Google maradjon. Az ország nyitottnak társadalom képében szeretne tetszelegni, legalábbis nyitottabbnak, mint amilyen korábban volt. Olyan országnak, ahová nyugodtan jöhetnek külföldi cégek.

A kínai gazdaság is veszíthet a Google kivonulásával, hiszen a cég piacelső a hirdetési piacon, így a kínai cégeket érzékenyen érintheti, ha kiesnek ebből a rendszerből. A kínai külügyminisztérium persze nem így fogalmaz, szerintük semmilyen hatása nem lesz a Google kivonulásának.

Kína szerint a Google rossz úton jár

A Kínában az internet egyik felügyelőszerveként működő Állami Tanács Információs Irodájának egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője a bejelentésre reagálva azt mondta a Hszinhua kínai hírügynökségnek, hogy a Google megszegte írásba adott ígéretét, és teljesen rossz úton jár a cenzúra beszüntetésével. Szintén bírálta, hogy a vállalat hackertámadásokkal hozta összefüggésbe Kínát.

"Hangot adunk elégedetlenségünknek és felháborodottságunknak a Google indokolatlan vádjai és viselkedése miatt" - mondta. A névtelen forrás azt mondta, hogy a kínai kormányzati tisztviselők kétszer is próbáltak megegyezni a Google-lel, január 29-én és február 25-én.

A Fehér Ház sajnálatát fejezte ki, hogy nem sikerült megegyeznie a két félnek. A Google röviddel a döntés nyilvánosságra hozatala előtt tájékoztatta a Nemzetbiztonsági Hivatalt. A Fehér Ház még hozzátette, hogy ellenzik a cenzúrát és a szabad internethasználat mellett kötelezték el magukat. Ugyanakkor nem gondolják azt, hogy az eset árnyékot vetne a két ország közötti kapcsolatra.

Rovatok