Index Vakbarát Hírportál

Németországban netre tanítják időseket

2010. március 24., szerda 10:37

Német szakértők szerint az időseknek sem kell megijedniük az új kommunikációs technikától és akár nyolcvan év felett sem késő az internet- vagy a mobiltelefon-használatot megtanulni.

Németországban országos mozgalom indult, hogy internetezni és mobilozni tanítsák akár a nyolcvan év felettieket is. Az országban egyre több az egyedülálló idős ember, és körükben erőteljesen növekszik azoknak a száma, akik elutasítják az internetet és a mobiltelefont. Az idősek helyzetével foglalkozó szövetségi hivatal (BAGSO) azonban úgy látja, hogy a mobil és az internet az idősek számára nélkülözhetetlen, biztonságérzetet teremt és akár életet is menthet. Nem is beszélve arról, hogy a szülők vagy a nagyszülők elérése a családtagok számára is nagyobb könnyebbséget és megnyugvást biztosít.

Mindezt szem előtt tartva a hivatal szerte az országban tanfolyamokat szervezett a 60 év feletti korosztálynak, hogy beavassák őket a modern technika használatába. Természetesen nem ugyanazt tanítják, mint a fiatalabbaknak: a kamerázást vagy a twitterezést csak fakultatív tárgyként lehet felvenni. Viszont a telefonálás, a hívásfogadás, de még az sms-ezés is alapvető követelménynek számít.

Az illetékes hatóságok szerint a számítógép különböző szolgáltatásai – többek között az emailezés – nem csupán az agyat tartják karban, de jelentős mértékben hozzájárulnak az életminőség javulásához. Ezért a hivatal minden idős embernek azt ajánlja, hogy legalább egyszer próbálja ki az internetet. Mindebben megerősítik az első tapasztalatok is. A mozgalom megindítása utáni első napokban bonni központjába nyolcvan év felettiektől több olyan üzenet érkezett, amelyek írói sajnálkozásukat fejezték ki amiatt, hogy nem korábban jártak ilyen tanfolyamra.

A legkorszerűbb kommunikációs technika időskori megszerettetéséhez partnerek a gyártók is. Értesülések szerint egyre több gyártó dob a piacra olyan mobiltelefont, amelynek nagyobb a billentyűzete és jobban látható a kijelzője is, nem is beszélve csengéséről, amely – az arra rászorultak számára – ultrahangosra állítható. A számítógépek esetében pedig az időseket szintén mindenekelőtt nagyobb és jobban látható billentyűzet segíti.

Rovatok