Index Vakbarát Hírportál

Feltörték a Samsung tévéit

2010. március 25., csütörtök 13:32

Néhány hekker hozzáfért a Samsung tévék Linux kerneljéhez, majd belepiszkált a szoftverbe, hogy a készülékek ne csak az anyacég által engedélyezett formátumokat játsszák le. A törésnek hála a tévék komplett médialejátszóvá váltak.

Az utóbbi években a legnagyobb gyártók szinte kivétel nélkül piacra dobtak multimédiás tartalmak lejátszására és internetezésre is alkalmas tévéket. Ezek a készülékek nem szimpla megjelenítők többé, hanem számítógépek is egyben. A hardverük az informatikából érkezik, és speciálisan kialakított kezelőfelületük, valamint távirányítóik segítségével alkalmasak lehetnek ugyanazoknak a tartalmaknak a megjelenítésére, amiket korábban csak számítógépek tudtunk elérni. Elérhetők már a tévékről a kedvenc híroldalaink, Youtube-videóink, és kedvenc fotóink vagy videóink is.

Hiányérzet

A termékeket használva viszont úgy tűnik, mintha a tévés ipar néhány lépéssel az informatika mögött kullogna. A készülékek meglepően kevés formátumot képesek használni, a megjelenítés gyakran nehézkes, lassú, amit a hardver adottságaival nehéz magyarázni. Ezekben a szerkezetekben ugyanis gyakran olyan alkatrészek vannak, amik a számítógépekben minden további nélkül képesek gyorsan, jó minőségben megjeleníteni a változatos formátumú fájlokat, tévékbe pakolva azonban gyakran meglepően butává válnak. Nyilván nem a hardverek, inkább a szoftverek miatt.

Ezt elégelték meg azok a hekkerek, akik feltörték a Samsung-tévék szoftverét, hogy saját kódjukat pakolják bele. A készülékek lényegében ugyanazt a Linux kernelt használják, így a programozók egyetlen töréssel képesek átalakítani szinte az összes Samsung-modell viselkedését (itt egy lista arról, hogy melyik készülékeket érinti a törés).

A támadás a médialejátszó szoftvert érinti, célja, hogy az képes legyen csaknem az összes formátumot kezelni. Minderre azért van szükség, mert a készülékekkel kompatibilis fájlformátumok listája igen rövid. A törés után azonban megváltozik a helyzet. A nyilvános lista alapján a Samsung a hekkelés után képesek lesznek lejátszani szinte az összes Divx-es, XviD-es, H,264-es, MPEG-4-es tömörítésű .avit, ugyanez igaz az mkv-kra, .asf-ekre, .mp4-eskre, .mp3-akra, .ac3-akra, .aac-kre és szinte minden három, illetve négybetűs végződésre.

Rovatok