Index Vakbarát Hírportál

Az egész világ a kínai tűzfal mögé került

2010. március 26., péntek 13:13

Egy forgalomirányító szerver miatt hibásan működtek a közösségi portálok. Az útválasztó technológia gyengesége régóta ismert, de a szakemberek hiába hívják fel rá a figyelmet.

Eddig nem tisztázott okokból világszerte nem lehetett szerdán belépni a Facebook, a Twitter vagy a YouTube oldalára. Az eddigi vizsálatok szerint az egyik forgalomirányító szerverrel történt valami. Ezek a gépek szervezik a forgalmat a felső szintű domének (például a .hu) alapján.

Ezek egyike, az „I” jelzésű Svédországban működik, és egy szolgáltató tapasztalatai szerint ez a szerver a hozzá beérkező .com végződésű lekéréseket az adott címek helyett kínai szerverekre irányította át. Csakhogy Kínában a Nagy Tűzfalnak nevezett tartalomszűrő rendszer a doménekre is szűr, ezért a szerverek megtagadták a hozzáférést a kínaiak számára tiltott oldalakhoz. Vagyis a felhasználók bekerültek a kínai tűzfal mögé – illetve, ha másfelől nézzük, a falat terjesztették ki az egész világra.

A szakértők szerint szinte bizonyos, hogy nem szándékosan okozott hibáról van szó, hanem arról, hogy még mindig nem javítottak az internet egyik sebezhetőségén. Hasonló eset előfordult már 2008-ban, amikor a pakisztáni vezetés tiltotta le az országban a YouTube-ot, és egy hiba miatt az egész világon leállt rövid időre a Google szolgáltatása. Akkor (és talán a mostani esetben is) az okozta a problémát, hogy az útválasztást segítő BGP protokoll (Border Gateway Protocol) igen sérülékeny, mivel nem hitelesítésre, hanem alapvetően a bizalomra épül. Így ha elkövetnek egy konfigurálási hibát az egyik routernél, akkor a végiggyűrűző probléma akár a teljes hálózati forgalom leállását is okozhatja.

Rovatok