Index Vakbarát Hírportál

A mobilnet forgalma meghaladta a telefonálásét

2010. április 1., csütörtök 07:44

Már nem csak feltételezés, az Ericsson felmérése tényekkel bizonyítja, hogy a mobilnet elsöprő erővel terjeszkedik a hordozható eszközök piacán.

Az Ericsson a Las Vegas-i CTIA Wireless 2010 Kongresszuson jelentette be, hogy 2009 decemberében globális szinten a mobil adatforgalom meghaladta a hangátviteli forgalmat. Ez a megállapítás az Ericsson által élő hálózatokban végzett, a világ minden térségét lefedő méréseken alapul.

Az Ericsson által megállapítottak azt mutatják, hogy az adatforgalom globális szinten az elmúlt két évben évenként 280 százalékkal növekedett, és az előrejelzések szerint az elkövetkező öt év során évente meg fog duplázódni. A helycsere körülbelül havi 140 ezer terabájtos hang- és adatforgalmi értéknél történt. Az adatforgalom növekedése hozzájárul a mobilszolgáltatók bevételének növekedéséhez, ahogy egyre több fogyasztó használja az olyan adatforgalom-generáló eszközöket, mint például az okostelefonok vagy személyi számítógépek. Ugyanazon időszakban végzett Ericsson-mérések azt mutatják, hogy a 3G hálózatok forgalma meghaladta a 2G hálózatok forgalmát.

„Ez jelentős mérföldkő, hiszen a körülbelül 400 millió mobil széles sávú előfizetés jelenleg nagyobb adatforgalmat generál, mint a világ összes 4,6 milliárd mobilelőfizetésének hangátviteli forgalma” – fejtette ki Hans Vestberg, az Ericsson elnök-vezérigazgatója Las Vegasban egy vezetői tájékoztatón.

Napjainkra a mobil adatforgalom jelentős részét teszi ki a közösségi oldalak elérése mobilkészülékekről, illetve mobil széles sávú technológiával csatlakozó személyi számítógépekről. (Például 60 ország több mint 200 mobilszolgáltatója vezet be és kínál Facebook-mobiltermékeket, így a mobilkészülékeiken keresztül több mint 100 millió aktív felhasználó éri el a Facebook-ot.

Ezt a véleményt támasztja alá az Ericsson által a közelmúltban végzett fogyasztói tanulmány, amely kimutatta, hogy a mobil széles sávú felhasználók 80 százaléka bárhol és bármikor elérhető hozzáférést igényel. A tanulmány hat érett piac 4580 fogyasztójának megkérdezésén alapul. A tanulmány által kimutatott másik jelenség, hogy a mobil adatforgalom növekedésével a mobil széles sávú kapcsolat ugyanolyan személyessé válik, mint a mobiltelefon. A megkérdezettek 80 százaléka azt mondta, hogy nem osztaná meg senkivel a laptopját, 65 százalékuk pedig a mobil széles sávú kapcsolatát sem.

Az új fogyasztói magatartás miatt a mobilhálózatokat a hangátvitel mellett az adatátvitelre is méretezni kell. Ehhez jelentős hálózatmodernizációra, valamint a teljesen IP-alapú technológiákra való áttérésre és új támogatási rendszerekre lesz szükség – állapítja meg az Ericsson közleménye.

Rovatok