Index Vakbarát Hírportál

Gondok voltak az eredetiségvizsgálattal

2010. április 1., csütörtök 20:00 | aznap frissítve

A milliárdokért megvett rendszer egyesek szerint összeomlott, a hivatal csak kisebb hibákról tud, melyeket azóta elhárítottak.

Az RTL esti híradója szerint kaotikus helyzet alakult ki csütörtökön az eredetiségvizsgáló állomásokon, mert nem működött az Eclipse Zrt. programja, amelyre korábban milliárdokat kapott az államtól.

Az egyik eredetvizsgálattal foglalkozó állomás ügyvezető-igazgatója szerint a megszokott számú vizsgálat helyett csak negyedannyit tudtak megcsinálni a nap egy részében, ez jelentős bevételkiesés. Az Eclipse technikai segélyvonalán annyit mondtak, hogy egyszerre sokan csatlakoztak a rendszerhez, ezért történt a hiba.

Délután 5 óráig 236 telephelyen 253 felhasználó rögzített be adatot az eredetiségvizsgálatot támogató informatikai rendszerbe, amely egy kisebb hiba kivételével üzemszerűen működik - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

A nap során 503 vizsgálatot sikeresen lezártak és 192 vizsgálat volt folyamatban. Délelőtt tíz óra után pár perccel az informatikai rendszer rövid időre leállt. A problémát a rendszer üzemeltetői azonnal azonosították, lokalizálták és elhárították.

Egy kormányrendelet miatt április elsejétől csak ezt a programot használhatják az eredetiségvizsgálók.

Az Eclipse vezetői március eleje óta előzetesben vannak, mert többmilliárdos pénzmosással és adócsalással gyanúsítják őket. A cégnél március 10-én házkutatást tartottak, és luxusautókat foglaltak le. A méregdrága autókkal versenyeken is részt vettek a cég vezetői.

Rovatok