Index Vakbarát Hírportál

Hitler nem talál parkolóhelyet

2010. április 1., csütörtök 22:00

Hitlernek ellopják az autóját. Nem akar iskolába menni. Kitiltják az Xbox Live-ról. Átverik az eBayen. Felhív egy indiai call centert. Észak-Dakotába költözik. Megtudja, hogy sertésinfluenzás, hogy nincs is Télapó, és hogy Michael Jackson halott. Az elmúlt évek legéletképesebb netes mémje a Hitler-videó.

Évek óta terjed, és mostanra netes mémből gyakorlatilag önálló műfajjá vált a Hitler-videók feldolgozása: eddig több száz olyan alkotás született, amely a A bukás, Hitler utolsó napjai című film egyik kulcsjelenetét dolgozza fel feliratos formában, aktuális témákra szabva.

A Hitler utolsó tíz napját bemutató, 2004-es német-osztrák filmből (eredeti címén Der Untergang, angolul Downfall) folyamatosan készülnek politikai kommentárok, termékbemutatók vagy burkolt reklámok úgy, hogy a film eredeti, német nyelvű szövege fölé a készítők angol (vagy bármely más nyelvű) feliratokat illesztenek. A jelenet azt a pár percet mutatja be, amikor Hitler (Bruno Ganz) rádöbben, hogy elveszítette a háborút.

Az Index meglepetésvideója

A műfajt a marketingiskolák virális tanszékein is taníthatnák: lassan ott tartunk, hogy egy árucikknek vagy cégnek lehet szájtja, blogja, Facebook-csoportja és Twitter-accountja, de addig sehol sincs, amíg nincs egy Hitler-videója is. Bár a legtöbben viccesnek tartják a paródiákat, megtörtént már, hogy politikai vihar kerekedett belőlük. Tavaly a Jerusalem Post jelentette, hogy holokauszt-túlélők egy csoportja tiltakozott egy videó miatt, amelyben Hitler a Tel Aviv-i parkolási helyzet miatt dühöng, és a parkolóellenőröket az SS-hez, a polgármestert Sztálinhoz hasonlítja.

A Holokauszt-túlélők Szervezeteinek Központja levélben tiltakozott a YouTube-nál, és az – egyébként izraeli állampolgárok által feltöltött – videó eltávolítását követelte, mondván: „A Holokauszt-jelképek akár tréfaként való használata is megsértheti a túlélők érzéseit, és épp itt az ideje annak, hogy véget vessünk az ilyesfajta humornak.” A videó több változatban is megtekinthető a YouTube-on.

A rendezőnek tetszenek a Hitler-paródiák

A film rendezőjét, Oliver Hirschbiegelt egyáltalán nem zavarja, hogy műve önálló életre kelt, sőt a legjobb paródiák kifejezetten szórakoztatják. „Valaki mindig elküldi a linket, ha felbukkan egy új” – nyilatkozta Hirschbiegel a New York Magazine-nak idén januárban. „Azt hiszem, eddig legalább 145-öt láttam. Persze le kell vennem a hangot, amikor nézem őket. Sokszor olyan viccesek a feliratok, hogy hangosan nevetek, és azon a jeleneten nevetek, amit én magam rendeztem! Rendezőként nem kaphatnék szebb bókot.”

A jelenet eredeti szövege magyarul

– Az ellenség egy széles front mentén áttört. Délen elfoglalták Zossent, és Stahnsdorf felé haladnak. Már az északi körzetben vannak, Frohnau és Pankow között. Keletről elérték Lichtenberget, Mahlsdorfot és Karlshorstot.
– Steiner támadása majd mindent helyrehoz.
– Mein Führer... Steiner...
– Steiner nem tudott elég embert mozgósítani. Nem tudta végrehajtani a támadást.
– Keitel, Jodl, Krebs és Burgdorf itt marad.... Ez parancs volt! Parancsba adtam Steinernek a támadást! Mit gondolnak, kik maguk, hogy megtagadják a parancsomat? Hát ide jutottunk. A hadsereg hazudik nekem. Mindenki hazudott. Még az SS is! A tábornokaink hitvány, hűtlen, gyáva alakok.
– Nem engedhetem, hogy inzultálja a katonákat...
– Gyávák, árulók, bukottak!
– Mein Führer, ez felháborító!
– A tábornokaink a német nép söpredéke. A becsületnek a szikrája sincs bennük. Tábornoknak nevezik magukat. Éveket töltenek a katonai főiskolán, hogy megtanulják, hogyan kell késsel-villával enni. A hadsereg éveken át hátráltatta a terveimet. Akadályokat görgettek elém. Ki kellet volna végeztetnem az összes magas rangú tisztet, ahogy Sztálin csinálta! Én soha nem jártam főiskolára, mégis egymagamban meghódítottam egész Európát! Árulók! A kezdetektől fogva elárultak és becsaptak! Micsoda mérhetetlen elárulása ez a német népnek. De az árulók megfizetnek. A saját vérükkel fizetnek majd. A saját vérükbe fulladnak!
– Gerda, kérlek, nyugodj meg.
– A parancsaim süket fülekre találtak. Ilyen körülmények között nem maradhatok vezér. Mindennek vége. A háborút elveszítettük. De uraim, nagyon tévednek, ha azt hiszik, hogy elhagyom Berlint. Inkább szétlövöm a fejemet. Maguk azt teszik, amit akarnak.

Hirschbiegel kedvencei a Michael Jackson haláláról szóló videó, és az az alkotás, amelyben Hitler amiatt dühöng, hogy nem tud jegyet szerezni a Billy Elliot című Broadway-musicalre.

A politikai-közéleti témákat feldolgozó videók között az az egyik legviccesebb, amelyben Hillary Clinton Hitler képében értesül riválisa, Barack Obama sikereiről, de van olyan is, amelyben Hitler megtudja, hogy Obama nem Hawaiin, hanem Kenyában született, tehát nem amerikai állampolgár, egy másikban meg hogy a republikánus Sarah Palin visszalépett az alelnökjelöltségtől, vagy hogy a melegek legálisan házasodhatnak.

Erős a szórakoztatóipari tematikájú Hitler-videók mezőnye is: Hitler megtudja, hogy feloszlott az Oasis, Hitler megtudja, mi lett a Harry Potter vége, Hitler megtudja, hogy az Odeon mozi bojkottálja az Alice csodaországbant, és Hitler megtudja, hogy rosszul sikerült az Avatar trailere.

Techfronton az egyik legviccesebb, és négymillió nézővel a legnépszerűbb is, amikor Hitler értesül róla, hogy letiltották az Xbox Live-ról (egy másik változatban: kitiltották a World of Warcaraftből), és nagyszerűek a személyes frusztrációt feldolgozó alkotások is: Hitler megtudja, hogy bezárnak a Burger Kingek, ellopják az autóját, nem akar iskolába menni, átverik az eBayen, Észak-Dakotába költözik, megtudja, hogy sertésinfluenzás, illetve hogy nincs is Télapó.

Készültek már saját farkukba harapó, önreflektív videók is, amelyekben Hitler kiakad a Hitler-videók népszerűségén, és rengeteg „mém a mémben” típusú munka is létezik,  amikor a vírusvideó egy másik, a YouTube-on elterjedt vírusvideóra reagál: Hitler felhívja a dühös német kisfiút (angry German kid, bár ez a film egy másik jelenetét használja), vagy a rickrolling áldozatává válik.

A magyar mezőny legfrissebb gyöngyszeme Vona Gábor Jobbik-elnök dühöngését mutatja amiatt, hogy a párt munkatársairól kompromittáló képek jelentek meg, de létezik magyar gyártmányú Hitler-videó arról, hogy Hitler megtudja, hogy fizetős lesz a tárhely az extra.hu-n, Túró Rudit akar, illetve Gyurcsány Ferencként értesül saját bukásáról.

Összeállításunkban külön az alkalomra készült meglepetéssel, az Index életét bemutató Hitler-videóval is kedveskedünk olvasóinknak. Jó szórakozást!

Nemzetközi Top 5

Hitler megtudja, hogy Michael Jackson halott

Hitler megtudja, hogy Usain Bolt megdöntötte a 100 méteres síkfutás világcsúcsát

Hitler megtudja, hogy kitiltották az Xbox Live-ról

Hitler megtudja, hogy a pokémonok valójában nem léteznek

Hitler megtudja, mi lesz a Harry Potter vége

Magyar Top 5

Vona Gábor kiakad a kiszivárgott képeken

Fizetős lesz a tárhely az extra.hu-n

Gyurcsány bukása

Hitler Túró Rudit akar

Hitler kiakad a PC-s GTA-n

Rovatok