Index Vakbarát Hírportál

Ingyen kipróbálható marad a Windows 7

2010. április 1., csütörtök 07:32

Most zárult volna le az akció, de a Microsoft az év végéig meghosszabbította. A demórendszer 90 napig működik, utána le kell cserélni.

A Microsoft meghosszabbította azt az akciót, aminek keretében a Windows 7 nagyvállalati ügyfeleknek szánt Enterprise kiadásának ingyenes kipróbálására ad lehetőséget. A szoftvervállalat az új operációs rendszer 90 napig használható próbaverzióját olyan vállalati informatikusoknak, rendszergazdáknak ajánlja, akik szeretnék ellenőrizni, hogyan működik együtt a végleges termék a cégnél használatos szoftverekkel és számítógépekkel.

Ez a lehetőség tavaly szeptember óta volt adott, de eredetileg csak március 31-ig lehetett volna élni vele. Most azonban a cég bejelentette: a nagy érdeklődésre való tekintettel egészen az év végéig, 2010. december 31-ig biztosítani fogják a 90 napos próbaváltozat elérhetőségét.

A Windows 7 Enterprise próbaverziója angol, francia, német, japán és spanyol nyelvű, 32 vagy 64 bites változatban tölthető le a Microsoft Technet weboldaláról. A letöltéshez szükség van egy Live ID azonosítóra, és egy kérdőívet is ki kell tölteni. Ha ez utóbbin a felhasználó nem vállalati informatikusnak vagy fejlesztőnek vallja magát, akkor nem lesz jogosult a letöltésre, noha a tájékoztatóban csupán annyi szerepel: egyéb esetben nem ajánlatos telepíteni a próbaverziót.

A termék elméletben a 90 napos próbaidő lejárta után is használható marad, de óránként kikapcsol. A Microsoft figyelmeztet arra is, hogy a próbaverzió időkorlátja nem oldható fel: ha a tesztelő tovább akarja használni a Windows 7 Enterprise-t, meg kell vásárolnia a teljes kiadás licencét, és újra kell telepítenie az operációs rendszert, tiszta telepítéssel.

A Windows 7 bárki által ingyenesen kipróbálható tesztváltozatának, a kiadásra jelölt RC-nek az életciklusa már lejárt. E verzió március 1-jétől kétóránként kikapcsol, júniustól pedig egyáltalán nem lesz használható. Az Enterprise-akció meghosszabbításával azonban a Microsoft a továbbiakban is biztosítja a lehetőséget arra, hogy a felhasználók teszteljék az új rendszert.

Rovatok