Index Vakbarát Hírportál

Nehezebben fizetünk százezreket az adatroamingért

2010. április 2., péntek 16:00

Az adatroaming felfoghatatlanul drága, és ez továbbra sem változik, de a három magyar szolgáltató leállítja a szolgáltatást, ha túl sokat költöttünk. A T-Mobile automatikusan bevezeti a limitet, a Pannonnal és a Vodafone-nal nem árt óvatosnak lenni.

Július elsejétől az EU-ban adatlimit védi a mobilosokat a külföldi mobilinternetezés óriási számláitól. Ennek lényege, hogy a 17 ezer forintos küszöb elérésekor leállítják a szolgáltatást, ha csak nem dönt másként az előfizető. Bár hivatalosan csak nyártól kell bevezetni ezt az automatikusan bekapcsolt opciót, a három magyar szolgáltató előbb lép.

A T-Mobile például az EU GRPS limit nevű szolgáltatást április elsejétől díjmentesen minden ügyfelének bekapcsolja, kivéve, ha valaki ettől eltérően rendelkezett. A szolgáltatás lényege, hogy az Európai Unió országaiban, valamint Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon 28 megabájtnyi, körülbelül 17 ezer forintnyi adatforgalom után a hálózat kizárólag akkor engedi meg a további internetezést, ha az ügyfél kikapcsolja a limitet. A limit nyolcvan és száz százalékának elérésekor az ügyfélértesítő sms-t kap.

A Pannon már március elsejétől biztosítja előfizetői számára, hogy GPRS roaming forgalmukat limit segítségével kontrollálhassák. A Netroaming-figyelő névre hallgató szolgáltatással alkalmazott limit minden esetben 7 megabájt. A szolgáltatással az előfizető az adatroamingot csak a limit eléréséig folytathat, kivéve, ha külön engedélyt ad a GPRS roaming további használatára, egyébként a limit elérésekor a szolgáltató az adatroamingot megszakítja. Az előfizető a limit 80 százalékának elérésekor sms-t kap.

A havidíjmentes szolgáltatás azonban nem automatikus, hanem meg kell rendelni: előkészületek nélkül a pannonosok jelenleg óriási adatroaming-számlát kockáztatnak, a szolgáltató csak július elsejével teszi kötelező érvényűvé a limitet.

A Vodafone szintén március elsejétől elérhetővé tette ügyfelei részére az adatroaming számlázási limit szolgáltatást, aminek értelmében minden ügyfél kérheti a bruttó 17700 forintos limit bevezetését. Jelenleg tehát szintén csak opcionális szolgáltatásról van szó, az előfizetők a Pannonhoz hasonlóan a Vodafone-nál is könnyen átcsúszhatnak a százezres tartományba. Amennyiben azonban a felhasználók bekapcsoltatják a szolgáltatást, az nemcsak az Európai Unió területére vonatkozik, hanem a Vodafone teljes adatroaming-partnerhálózatán érvényes lesz.

Rovatok