Index Vakbarát Hírportál

Minilabor webkamerával

2010. április 12., hétfő 21:31 | aznap frissítve

Végy egy hétköznapi webkamerát, és végezz természttudományos megfigyeléseket, kísérleteket. A Webcam Laboratory egy olyan oktatási szoftvert fejlesztett ki, mellyel látványosabbá tehető a természettudományi tárgyak oktatása.

Nagyjából két éve kezdődött a fejlesztés, az ötlet egy másik webkamerás projektből jött. Először csak a kinematikai (tárgyak mozgását lemodellező) funkciót tervezték meg, utána jött az ötlet, hogy tovább lehet fejleszteni a szoftvert és egy egész csomagot lehet készíteni – magyarázta az Indexnek Szigetlaki Zsolt a Webcam Laboratory képviseletében. A szoftver elkészítését saját zsebből finanszírozták és mellékállásban dolgoztak két éven át.

A szoftver bármilyen webkamerával használható, jelenleg négy különböző funkciót ismer a kamera, ezek a a mozgásérzékelő, a stop motion felvétel, a mikroszkóp, illetve a képen megfigyelt tárgy mozgását grafikonokon vagy egyéb módon ábrázoló funkció. A meglévő négy mellé van még hét konkrét plusz funkció amit szeretnének rövid távon megvalósítani.

Az elsődleges célközönség az iskolák, vagyis a tanárok és a diákok. Az iskolákban azért használható jól a szoftver, mert kevés előkészítést igényel egy-egy kísérlet megvalósítása. Mivel hétköznapi tárgyakkal is lehet kísérletezni, ezért nemcsak a tanár demonstrálhat, de egy időben akár az egész osztály végrehajthatja a kísérletet. Ahogy a tanórákon nagyon egyszerű a szoftver használata, úgy a diákok otthon is folytathatják a kísérletezést, ha például házi feladatot kell megoldaniuk.

A szabadtéri használathoz laptopra van szükség, de nem ez a jellemző felhasználási terület inkább az otthoni, esetleg ház körüli kísérletezés. Egyelőre nem fogunk tehát az erdőben gyorsan mozgó állatokat megfigyelni. De már tervezik a mobilos verziót is, bár ez még a jövő zenéje, még a piacra lépésre koncentrálnak.

Egyelőre windowsos környezetre készült el az első négy funkció, de olyan nyelven íródott, amit könnyű Macre is adaptálni. Léteznek már hasonló jellegű programok, de ezek általában nagy hardverigényűek. Itt a gépigény minimális, egyedül a kinematikai modul igényel nagyobb erőforrást, de ez nem azt jelenti, hogy egy erőműre van szükség a futtatáshoz. Inkább csak azt, hogy Atom-processzoros netbookokon nem bírja a 30 fps-os sebességet, de egy átlagos asztali gépen már jól fut.

Amerika a cél

A szoftver működik magyar nyelven is, elérhető, megvásárolható, de első körben az amerikai piacra szeretnének koncentrálni. Az Egyesült Államokat azért választották, mert csak középiskolásból majdnem kétszer annyi van, mint Magyarország teljes lakossága, és ehhez még hozzájön az ötvenmillió általános iskolás is – mondta Szigetlaki Zsolt. Óriási tehát a piac, ráadásul az iskolák sokkal jobb anyagi helyzetben vannak, mint itthon.

Fontos még, hogy Amerikában a természettudományos képzésnek most prioritása van, kormányzati szinten igyekeznek programokat kidolgozni. A terv, hogy az iskolákat disztribútori hálózaton keresztül érik el, az egyéni felhasználókat pedig internetes csatornákon.

Rovatok