Index Vakbarát Hírportál

Kirobbant az e-sport legnagyobb bundabotránya

2010. április 14., szerda 10:27 | aznap frissítve

Az e-sport, különösen a Starcraft, Dél-Korea focija. Eddig voltak szupersztár játékosok, milliós fizetések, stadionokban játszott meccsek, profi ligák és televíziós e-sportcsatornák. Most már van bundabotrány is.

A dél-koreai Starfraft-szcéna legnagyobb hírességei, köztük Savior (polgári nevén Ma Jae-Yoon) is érintettek lehetnek abban a most kipattant bundabotrányban, amelyet a szaksajtó az e-sporttörténelem eddigi legnagyobb csalássorozatának nevez.

A profi játékosokat azzal vádolják, hogy pénzért szándékosan elveszítettek meccseket, illetve hogy illegális fogadóirodákhoz juttatták el az egyes fordulók replay fájljait (az éles meccsek felvételeit), bár azt nem tudni, hogy ez utóbbiakkal hogyan éltek vissza.

A dél-koreai Starcraft-csapatok most egymás után nevezik meg azokat a tagjaikat, akik érintettek voltak a botrányban, és a most is zajló magánnyomozásban egyre több új név merül fel, amelyeket a koreai törvények értelmében egyelőre nem hoznak nyilvánosságra.

A GamePron koreai forrásokból úgy értesült, hogy a csalássorozat 2006-ban kezdődött, és 2008-ban szökkent szárba, amikor az online fogadóirodák felvették a kapcsolatot egyes játékosokkal, és arra kérték őket, hogy csaljanak el bizonyos meccseket. A szájt szerint nemcsak profi játékosok, hanem egy edző, egy szpíker és egy kommentátor is gyanúba keveredett. A versenyek szervezői állítólag tudtak a bundáról, de ahelyett, hogy a hatóságoknak jelentették volna, maguk igyekeztek rendezni a helyzetet. A GamePron még egy olyan zártkörű megbeszélésről is tud, amelyen a szervezők az illegális fogadóirodákkal való együttélés lehetőségéről tárgyaltak.

A Fomos nevű koreai szájton megjelent cikk szerint, amelynek rövid kivonata a Team Liquid fórumán olvasható, a koreai rendőrség lépni készül az ügyben, de állítólag csak a fogadóirodák után nyomoznak majd, a játékszervezők után nem.

Még a légierőnek is van csapata

Savior, a leghíresebb játékos, akinek a neve a botrányban eddig felmerült, most 23 éves, a koreai e-sportszövetség hivatalos listáján eddig kilencszer állt az első helyen a CJ Entus csapat tagjaként, amely szponzoráról, Dél-Korea legnagyobb mozihálózatáról, a CJ CGV-ről kapta a nevét. A csapat 21 játékosból áll, heten-heten játszanak Terranként, Protossként és Zergként. Saviorről úgy tartják, hogy makroalapú, védekező stílusú játékával és pontosan időzített akcióival forradalmasította a Zerg játékstílust a Starcraftban.

Ízelítőül tekintsék meg a Shinhan Masters Tournament 2007-es, döntő összecsapását, amelyben Savior Zergként összecsap [Red]NaDa-val, vagyis Lee Yun-Yeol-lal, a Terran géniusszal:

Az e-sport Dél-Korea egyik legnépszerűbb sportja, több tízmillió alkalmi, és több százezer aktív játékossal. Közülük sokan professzionális szinten, pénzért játszanak, és a sportcsarnokokban, stadionokban lebonyolított mérkőzéseknek, illetve televíziós közvetítéseknek köszönhetően szupersztároknak számítanak (a két legnépszerűbb e-sportot közvetítő csatorna az Ongamenet és az MBCGame).  A sikeres sztárok évente több százezer dollárt is összejátszhatnak, de a sikernek ára van:  a profi csapatok tagjai napi 10 órát edzenek, további néhány órát töltenek a konditeremben, az éjszakát pedig edzőtáborokban, emeletes ágyakon töltik. A legnépszerűbb koreai e-sport a Starcraft. A profi ligában 12 csapat játszik - ezek közül 11-et cégek (Samsung, SK Telecom) támogatnak, míg egy csapat, az Air Force ACE szponzora a dél-koreai légierő.

Rovatok