Index Vakbarát Hírportál

Magyarország felzárkózik kiberbűnözésben

2010. április 20., kedd 15:17

Egyetlen év alatt duplájára nőtt hazánkban az online bűnözés mértéke, ezzel Magyarország bekerült a Symantec kiberbűnözési listájának első tíz helyezettje közé.

Általában jó hír, ha Magyarország egy nemzetközi mezőnyben az elsők közé tartozik, de arra nem lehetünk büszkék, hogy végre felkerültünk a Symantec toplistájára. Az informatikai védelemmel és vírusirtással foglalkozó cég éves jelentésében ugyanis azok az országok szerepelnek, amelyekben legjobban elburjánzott az online bűnözés.

Egy év alatt sokat romlott hazánk internetes biztonsága. Tavaly még a 18. helyen voltunk az Európa, Közel-Kelet és Afrika 26 országát magába foglaló régióban, idén viszont már a 10. helyen állunk.

Négyszeresére nőtt a zombigépek száma, ötszörösére az adathalász weboldalak száma. A zombigépek vírussal fertőzött számítógépek, amelyeket a bűnözők távolról irányíthatnak. Ezekkel a fertőzött gépekkel spamet lehet továbbítani, de trójai programok és vírusok terjesztésében is szerepet játszhatnak. Az adathalász weboldalakat pedig általában banki adatok, kártyaszámok ellopására használják, ilyenek például a hamis banki weboldalak.

A régió zombigépeinek 4 százaléka, míg a hamis weboldalak 5 százaléka van Magyarországon. Világviszonylatban a fejlődő országokban fejlődik a legjobban a kiberbűnözés, például Brazíliában, Indiában, Lengyelországban, Vietnámban és Oroszországban – derült ki a Symantec jelentéséből.

Vírust mindenkinek!

A támadások többsége továbbra is a vállalatokat, főleg a pénzügyi intézményeket veszik célba. A bűnözők a közösségi oldalakon könnyen kideríthetik egy vállalatról, hogy kik dolgoznak ott, és megtalálhatják a vezető beosztású dolgozókat, akiken keresztül a legnagyobb kárt okozhatják. Ezért koncentrálnak a vezetőkre, mert ők férnek hozzá a legértékesebb adatokhoz.

A bűnözők a vírusokat  sokszor egyetlen célpontra hangolják rá. Ezt viszonylag könnyen megtehetik, mert az egyik legismertebb kártékony program, a Zeus csupán 700 dollárba (140 ezer forintba) kerül. Ezzel néhány kattintással készíthetnek egyedi vírusokat – a Zeusnak majdnem százezer különféle variánsa ismert.

Böngésző tévék

Most a böngészők a leggyakrabban megtámadott programok, és 2009-ben a Firefoxban találták a legtöbb biztonsági hibát, 169-et. Ezeket viszont általában másnapra kijavítják, míg a 90 hibával második helyezett Apple Safari esetében volt olyan hiba, aminek a javítása 100 napnál tovább tartott. Az Internet Explorerben és a Chrome-ban körülbelül 40-40 hibát találtak.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a következő években sok probléma lehet az intelligens tévékkel, set top boxokkal. Ezekből is egyre több csatlakozik az internetre, és a felhasználó nem tud lefuttatni rajtuk vírusirtót, mint a számítógépén vagy a mobilján. Még nincs tévén futó kártevő, de a bűnözők már biztosan dolgoznak, hogy legyen ilyen is. A telefonokon pedig olyan kártevők terjednek, amelyek nem a mobilt veszik célba, hanem szinkronizálás után a számítógépet tudják megfertőzni.

A kevesebb néha több

Jó hír, hogy tavaly csak 4501 új sérülékenységet találtak, míg egy évvel korábban még 5491-et. Csakhogy a Symantecnek 2009-ben még így is 3 millió új vírusmintát kellett feljegyeznie, és ez a Symantec által eddig feljegyzett összes vírusmintának több mint a fele. A helyzet romlását jelzi, hogy a nulladik napos támadások száma 9-ről 12-re nőtt, vagyis a bűnözők próbálják gyorsan elkészíteni a frissen felfedezett hibákat kihasználó vírusokat.

Rovatok