Index Vakbarát Hírportál

Rengeteget esmseznek az amerikai fiatalok

2010. április 20., kedd 11:52

Az amerikai fiatalok szívesebben használják üzenetküldésre, mint telefonálásra a telefonjaikat. A lányok lelkesebbek.

Egy felmérés szerint már 2008-ban is meglepően sok üzenetet küldtek egymásnak telefonjaikról az amerikai fiatalok, a technológia fejlődésének hála azonban ez a szám tovább nőtt. A Pew Research Center szerint a 12 és 17 éves kor közti, mobillal rendelkező lányok átlagosan 80, a fiúk átlagosan 30 üzenetet küldenek egymásnak.

A kutatás szerint ebben két tényezőnek van fontos szerepe: az egyik, hogy az okostelefonoknak hála elérhetővé váltak menet közben is olyan szolgáltatások, mint a chat, a Facebook, vagy a twitter. A másik, hogy az Egyesült Államokban a legtöbb szolgáltató már korlátlan sms-csomagot ad a mobilok mellé, hiszen az üzenetek által generált valós költség felmérhetetlenül kicsi.

„A szöveges üzenetek a kommunikáció egyik legfontosabb színterévé váltak, az elmúlt másfél évben drasztikus volt a végbement változás” - nyilatkozta a Pew egyik vezetője.

A felmérést végző szakértők szerint az üzenetküldés azért is vált népszerűvé, mert titokban végezhető, ellentétben a hívással, amit hall a szülő, a tanár, bármelyik felnőtt, ráadásul bárhol elvégezhető. „Egyszerűen passzol az életvitelükhöz” - áll a tanulmányban.

Ennek megfelelően nőtt azoknak is a száma, akik legalább egyetlen üzenetet küldtek naponta, 38-ról 54 százalékra. Eközben csak 38 százalékuk használta telefonálásra naponta legalább egyszer a telefonját, 24 százalékuk használt valamilyen chatszolgáltatást.

Rovatok