Index Vakbarát Hírportál

Zseniális képregényt tiltott ki az Apple

2010. április 20., kedd 09:53

Kitiltott egy alkalmazást az Apple az App Store-ból a gúnyos hangvétel miatt, de az alkalmazás mögött álló Mark Fiore idén Pulitzer-díjat nyert politikai karikatúra kategóriában. Az Apple most engedne, a szerző nem örül a kivételezésnek.

Furcsa és kissé kínos ügybe futott bele az Apple. A cég az online alkalmazásboltjában időnként igen határozottan lép fel a kínált tartalmak ellen. A lépések jó része érthető: erőszakos, rasszista, a közerkölcsöt megbotránkoztató, rossz minőségű alkalmazásokat például nem fogadnak el, illetve eltávolítanak, de időnként a gazdasági megfontolások is szerepet játszanak, amikor a konkurencia termékei kerülnének a kínálatba (mint például a Google esetében).

Átgondolták

A most tárgyalt esetben azonban a cég visszakozásra kényszerült, ugyanis néhány hónapja elutasítottak egy rajzos alkalmazást, mivel úgy ítélték meg, hogy az túllép egy határon, és közéleti szereplőket elfogadhatatlan módon tesz nevetségessé a maga szatirikus modorában. Ám mint kiderült, az alkalmazás (illetve a mögötte lévő, Mark Fiore által létrehozott stílus és koncepció) olyannyira megnyerte mások tetszését, hogy az idei Pulitzer-díj kiosztásakor neki ítélték a politikai karikatúra kategóriában az első díjat.

A nyertes kihirdetése után persze azonnal megkezdődött az Apple-szapulás, ám a szokásoktól eltérően most a cég is reagált a problémára. A The Wall Street Journal pénteki cikke szerint Fiorét megkereste az Apple, és egy képviselőjük arra kérte, hogy próbálkozzon újra, a cég most el fogja fogadni az alkalmazást. (Mint kiderült, Steve Jobs személyesen minősítette „félreértésnek” az esetet.) Meglepő módon a szerző nem igazán örült, mivel a díj miatt kivételezettnek érzi magát, és úgy véli, a korrekcióval nem a munka értékét becsülik meg.

Az ügy azért is vihart kavart az Egyesült Államokban, mivel nem ez volt az első eset, hogy az Apple politikai okokból korlátozott tartalmakat eszközein, és ez azért különösen érdekes, mivel a cég nagyobb szabású koncepcióiban hangsúlyos szerepet szán az előfizetéses tartalmak közvetítésének, és egy-egy ilyen – bármilyen okból is meghozott döntés – óhatatlanul a cenzor szerepében tünteti fel őket.

Rovatok