Index Vakbarát Hírportál

Kelet-Európa pörgeti az európai pc-eladásokat

2010. április 23., péntek 14:14

A tavalyi gyengélkedés után feltámadni látszik a régiós pc-piac, ötödével több gépet adtak el, mint egy éve.

A Register szerint 2010 első negyedévében jelentősen nőtt a régióban eladott pc-k száma: a bevétel 22 százalékkal nőtt az európai, közel-keleti és afrikai piacon.

A növekedés legnagyobb részét a közép-kelet-európai piac generálta az IDC szerint: bár ez a terület hatalmasat zuhant 2009-ben, idén hatvanszázalékos növekedéssel vette ki a részét a térség élénküléséből. Ha csak a laptopokat nézzük, még drasztikusabb az erősödés, 99 százalékos az elmúlt év azonos időszakához képest.

A Közel-Keleten és Afrikában már nem ilyen lelkes a piac, az asztali gépek eladásai nem nagyon mozdultak el semmilyen irányba, míg laptopokból körülbelül másfélszer annyit adtak el, mint tavaly. Ha meg az egész régiót nézzük, kiderül, hogy csak 32 százalékkal nőtt a hordozható gépek piaca, Nyugat-Európában tehát jóval visszafogottabb volt az erősödés (persze az azt megelőző visszaesés is).

A legnagyobb versenyző továbbra is a HP maradt 21,4 százalékos részesedéssel, második az Acer 19,4 százalékkal, aztán a Dell 9,8-cal, az Asus 8,1-gyel, és a Toshiba 5,9-cel.

Az IDC szerint a teljes mennyiség 26,3 millió körül alakult, szemben a tavalyi 21,6 millióval.

Rovatok