Index Vakbarát Hírportál

Japánban terjeszkedik a Ustream

2010. április 27., kedd 17:01

Januárban a japán Softbank 20 millió dollárnyi tőkét fektetett be a részben magyar alapítású, Budapesten fejlesztett Ustreamben. Az élő streamelést lehetővé tévő szolgáltatás ma elindította Japán oldalát is, több millió potenciális felhasználót célozva meg ezzel.

A Ustream élő streamelést lehetővé tévő webes szolgáltatás elindította Japán oldalát is – erről a Twitteren számolt be a cég. A részben magyar alapítású cégbe január végén fektetett be egy japán befektetői csoport nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy a kelet-ázsiai régióban növekedjen. Az egyik alapító, John Ham videóban köszöntötte a Japán felhasználókat.

A Ustreamet 2006 nyarán alapította John Ham, Brad Hunstable és Fehér Gyula. A három alapító a West Point katonai akadémián ismerkedett meg, a szolgáltatás eredeti célja pedig az volt, hogy a katonai szolgálatot ellátók könnyen és gyorsan tudjanak kapcsolatot teremteni otthon maradt családtagjaikkal.

Maga a szolgáltatás 2007 márciusában indult, jelenleg több mint kétmillió regisztrált felhasználójuk van, akik több mint 1,5 millió órányi műsort streamelnek havonta. Havonta ötvenmillió látogatójuk van. Indulásukkor még csak egy oldal voltak a hasonló szolgáltatás nyújtók között, azóta azonban az egyik legnagyobbá nőtték ki magukat. A legutóbbi amerikai elnökválasztáson például valamennyi jelöltnek volt csatornája a Ustreamen.

Január végén húszmillió dollárnyi tőkét fektetett be a cégbe a Softbank, Japán harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója, de további tőkét is befektet a következő időszakban. Vagyis 20 millió dolláros azonnali befektetésről van szó és egy 55 millió dolláros, 2011-ben lejáró opcióról. Ezzel a Softbank a cég legfőbb részvényesévé válik.

Az ügyletről szóló hírek szerint ráadásul az opció lehívása más befektetők színre lépésétől is függ, így a végső összeg akár jelentősen meg is haladhatja a 75 millió dollárt, megtöbbszörözve ezzel a szolgáltatás rendelkezésére álló tőkét. A cég a korábbi tőkegyűjtések során eddig 14 millió dollárt gyűjtött, a legnagyobb tulajdonosa pedig a mintegy 1,6 milliárd dollárt kezelő DCM Capital volt, amely fejlődésük kifejezetten korai szakaszában lévő vállalkozásokra koncentrál - írta korábban a Portfolio.

A befektetéssel a Softbank a társaság 13,7 százalékát szerezte meg. A befektető célja az volt, hogy a szolgáltatás az Egyesült Államokon kívül is növekedjen. Ennek első lépéseként indult most a japán oldala a cégnek.

A fejlesztés szinte teljes egésze Budapesten folyik, a japán befektető megjelenése után megduplázták a fejlesztői létszámot.

Rovatok