Index Vakbarát Hírportál

A HP megvette a Palmot

2010. április 29., csütörtök 09:46

A HP és a Palm csütörtökön bejelentette, hogy megegyeztek a két cég összeolvadásáról. Az informatikai óriás HP körülbelül 1,2 milliárd dollárért felvásárolja az okostelefonokat gyártó Palm részvényeit. A tranzakcióra a HP és a Palm igazgatósága is áldását adta.

Győztes megoldásnak tűnik a Palm és a HP egyesülése. A Palm az elmúlt években az új webOS mobilos operációs rendszerrel hívta fel magára a figyelmet, de a csúcstechnológiát nehezen tudta pénzre váltani. A Palm okostelefonjai lassan jelentek meg a nemzetközi piacokon, és a riválisok - az iPhone, az Android - erős versenye is hátráltatta a cég növekedését.

A HP globális jelenléte és tőkeereje nagy lökést adhat a webOS platformnak. A HP pedig agresszíven beléphet az okostelefonok sok profitot hozó, gyorsan növekvő piacára, beszállítói kapcsolatait felhasználva felpörgetheti az webOS-t futattó hardverek gyártását. (Ez is a Palm egyik gyenge pontja volt, kevés modellel állt elő.) Ha minden jól megy, akkor a HP teljesen átalakíthatja a mobilltelefonok piacát.

Régi játékosok

Korábban a HP fontos szereplő volt az okostelefonok piacán, és ezt a pozíciót is egy felvásárlással szerezte meg. A cég a mobilokat és tenyérszámítógépeket gyártó Compaq révén került a mobiliparba. A HP okostelefonjai a Microsoft operációs rendszerét futtatták, de a Windows Mobile piaci részesedése az elmúlt években csökkent. Az pedig már csak hab a tortán, hogy PDA-k és okostelefonok piacán a Compaq egyik legnagyobb riválisa a Palm volt, még egy korábbi operációs rendszerrel.

A Palm felvásárlásával körülbelül ezerötszáz mobiltechnológiai szabadalmat is megszerez a HP. Nem véletlen, hogy a HTC és más mobilgyártók is érdeklődtek a Palm iránt, a szabadalmak védelmet nyújthatnak a riválisokkal szemben. Jelenleg az Apple, a Nokia és a HTC is szabadalombitorlási perekkel támadják egymást. A Palm 1500 szabadalmának szerepe lehet abban, hogy a céget még senki sem támadta meg.

Mindemellett a HP megszerzi a Palm vezérigazgatóját, Jon Rubinsteint, aki korábban az Apple-nél dolgozott, részt vett az iPod tervezésében, és a világ egyik legjobb termékfejlesztő mérnöke.

Rovatok