Index Vakbarát Hírportál

Elkezdték árulni a 3G iPadet

2010. május 3., hétfő 15:41

Ugyanolyan jó eredményt ért el első hétvégéjén a 3G-s iPad, mint a csak wifihálózaton kommunikáló olcsóbb testvérmodell. A tabletnek egyelőre csak a termékkategóriára gyakran értetlenül néző vásárlókkal kell megküzdenie, természetes ellenségei abortáltak.

Április harmincadikán kezdték meg az Egyesült Államokban az Apple tablet 3G-s verziójának árusítását. Az eredeti iPadnél 130 dollárral drágább készüléket hűségnyilatkozat nélkül forgalmazzák, és óriási rá a kereslet: mostanáig nem lehetett tudni, hogy az eredeti modell egy hónappal ezelőtti startját, és az első hétvégén elért 300 ezer darabos eredményét mennyire befolyásolta a 3G-s verzió közeli megjelenése, most azonban választ kaptunk erre a kérdésre is.

Jól indult

A Piper Jaffray szerint ugyanis a 3G-s modellből is háromszázezer darabot adtak el alig három nap alatt, ami erősen felülmúlja az elemzői várakozásokat. A Best Buy kifogyott a készletekből, az új megrendelőknek várniuk kell a tabletre, aminek a két modelljéből összesen immár közel egymillió darabot sikerült eladni. Az eredmény elmarad attól a darabszámtól, amit egy-egy új konzol bemutatásakor megszokhattunk, de nagyon jónak számít egy olyan termék esetében, ami lényegében előzmény nélkül került piacra. Az iPadhez hasonló tabletgép ugyanis még nem nagyon volt kereskedelmi forgalomban.

És egy ideig nem is lesz: a Microsoft már hivatalosan is bejelentette, hogy félbehagyja saját tabletrendszerének a fejlesztését, a HP meg a pletykák szerint dobta a Slate-névre hallgató, Windows 7-alapokon nyugvó, iPad-ölőnek kikiáltott eszköz fejlesztését, és a nulláról elindulva, a most megvásárolt Palm WebOS-ére alapozva egy egészen új tabletet készít.

Egyedül

Akárhogy is, az Apple-nek most bőven lesz ideje széles körben elterjeszteni az iPad-platformot, hiszen jó ideig vetélytárs nélkül lesz ebben a kategóriában.

A wifis modellek 500 és 700 dollár közti áron, a 3G-skészülékek 630 és 830 dollár közt hozhatók el, egyelőre azonban csak az Egyesült Államokban kaphatók.

A hazai forgalmazásról egyelőre semmi hír, a pletykák szerint szeptembernél előbb Magyarországra nem jut el a hivatalos csatornákon keresztül az eszköz. Ugyanakkor az amerikai példányok is használhatók lesznek az itthoni mobilhálózatokon, hiszen a T-Mobile már a hétvégén megkezdte az iPadbe való micro SIM-kártya forgalmazását. De aki igazán elszánt, némi faragással bármelyik hagyományos SIM-ből képes micro SIM-et varázsolni.

Rovatok