Index Vakbarát Hírportál

Antitrösztper indulhat az Apple ellen

2010. május 4., kedd 15:55

Az amerikai hatóságok a napokban hozhatnak döntést, hogy eljárást indítanak-e az Apple ellen, mert korlátozza a versenyt. A hatóságok azt kifogásolják, hogy a cég úgy változtatta meg szoftverfejlesztési gyakorlatot, hogy csak az Apple által meghatározott programozási nyelveken írhatnak alkalmazásokat a fejlesztők.

Antitrösztper indulhat az Apple ellen – legalábbis amerikai fogyasztóvédők ezt fontoldatják. A Fogyasztóvédői csoportokkal tárgyal az amerikai igazságügyi minisztérium és a Nemzeti Kereskedelmi Bizottság (FTC) is, napokon belül megszülethet a döntés, hogy ki indítsa a pert – írja a New York Post.

A szervezetek az Apple szoftverfejlesztési gyakorlatát kifogásolják, hogy csak úgy lehet iPhone-ra és iPadre fejleszteni, ha a cég által biztosított eszközöket használják. Vagyis csak olyan szoftverek kerülhetnek az AppStore-ba, amelyek az Apple által meghatározott programozási nyelveken íródtak.

A hatóságok azt fogják vizsgálni, hogy a múlt hónapban, az iPhone OS 4 bejelentésekor megváltoztatott gyakorlat mennyire sérti a szabad versenyt azzal, hogy a fejlesztőknek választaniuk kell: olyan alkalmazást írnak, mely csak az Apple termékein fut, vagy olyat, amely platformfüggetlen. Az alacsony költségvetéssel dolgozó fejlesztőknek választani kell a kettő közül, elképzelhető, hogy nem tudják mindkét platformra lefejleszteni az adott alkalmazást.

A cég amúgy azzal magyarázza a döntését, hogy csak így tudják biztosítani, hogy az AppStore-ba felkerült alkalmazások minősége megfelelő legyen.

Az eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a hatóságok lépnének az Apple gyakorlata ellen. Ha azonban vizsgálattá fajul az ügy, akkor a cégnek magyarázatot kell adnia, miért ezt a gyakorlatot folytatja. Ráadásul monopol helyzetről sem igen beszélhetünk, még akkor sem, ha csak az okostelefonok piacát nézzük, mert az Egyesült Államokban magasan a BlackBerry gyártója, a RIM uralja a piacot.

Egy közelmúltban készített kutatás szerint a BlackBerry operációs rendszerének a részesedése 42 százalék, az Apple 25 százalék, a Microsoft 15 százalék, a Google Androidja 9 százalék. Az FTC egy korábbi aligazgatója szerint a hatóságok akkor tudnának fellépni az Apple ellen, ha a mobil hirdetési piacot nézik, bár ez annyira gyerekcipőben jár még.

Ha valóban megindul az antitrösztvizsgálat az Apple ellen, az egy hosszú évekig tartó gyakorlat végét jelentené. Az Apple eddig Dávid szerepében tetszelgett, mely a hatóságok segítségét sem vetette meg, ha arról volt szó, hogy nagyobb versenytársai ellen kellett fellépnie. Az iPod és iPhone népszerűsége miatt azonban már egy jó ideje nehéz Dávid szerepét játszania a cégnek.

Jó példa erre, hogy amikor Steve Jobs egy hete megírta Flash-ellenes nyílt levelét, melyben megmagyarázza, miért nem fogják az Apple termékei támogatni a Flasht, az Adobe részvényei két százalékot estek.

Közben olyan pletykák is napvilágot láttak, hogy az Apple hajlandó változtatni az iPhone SDK-n, hogy elkerülje az antitrösztpert.

Rovatok