Index Vakbarát Hírportál

Feltörték az iPadet

2010. május 4., kedd 11:59

Megérkezett az iPad és az iPhone legújabb törése, amellyel a júzerek az Apple legfrissebb iPhone OS rendszerére is feltelepíthetik a nem hivatalos forrásból származó programokat.

Amíg a Google Android rendszert futtató mobilokra bármilyen szoftver feltelepíthető, addig az Apple csak az általa elfogadott szoftverek futtatását engedélyezi. Egy elszánt fejlesztőcsoport azonban az Apple iPhone OS rendszer mindegyik verzióját feltöri, és a tört verzió bármit lefuttat.

Lelke rajta

A legújabb törés kódneve Spirit, és ezzel már a 3.1.2, 3.1.3 és 3.2 verziójú iPhone és iPad is feltörhető, amelyeket eddig nem lehetett kiszabadítani Steve Jobs irányítása alól.

Mire jó egy iPhone feltörése? A júzerek személyre szabhatják a készülék bekapcsolásakor megjelenő menüt, modemként használhatják a mobilt, és akinek nem elég az App Store-ban lévő 200 ezer szoftver, talál magának még pár százat a Cydia vagy a RockYourPhone szoftverboltok kínálatában.

A törésen dolgozó hekkerek az iPhone egyik hibáját használták ki.

Veszélyes terület

Amatőr júzereknek nem javasolható a törés használata. Az Apple gondoskodik arról, hogy egyetlen káros program se jusson be az App Store-ba, míg a nem hivatalos telepítési források esetében nincs ilyen szigorú kontroll. Ha valaha vírusok vagy más kártékony programok készülnek az iPhone-ra, azok valószínűleg először a feltört készülékeket fertőzik meg.

A Spirit fejlesztői arra is felhívják a figyelmet, hogy a nem hivatalos szoftverek nem iPadre készültek, és simán előfordulhat, hogy lefagyasztják az eszközt, és újra kell telepíteni a rendszerét.

Rovatok