Index Vakbarát Hírportál

Közösségivé válhat az olvasás

2010. május 4., kedd 16:59

Új frissítést tett közzé az Amazon ekönyvolvasójára,így a Kindle-en ezentúl meg lehet osztani a kedvenc bekezdéseinket, idézeteinket. Azt is megnézhetjük, melyek a legnépszerűbb megosztások. Az Amazon így próbál versenyképes maradni az iPaddel.

Frissítette a Kindle szoftverét az Amazon, sok új szolgáltatással próbál versenyképes maradni az iPaddal szemben. A 2.5-ös verziójú szoftverrel az ebookolvasóban hatékonyabban csoportosíthatják könyveiket és egyéb dokumentumaikat a felhasználók. Könnyebb lesz zoomolni, akár még PDF fájlokban is. Jelszóvédelem is került az update-tel a Kindle-ra, többféle karakterkészletet is hozzáadtak.

Talán a legnagyobb újítás, hogy a könyvekben tetsző idézeteket könnyedén meg lehet osztani Facebookos és Twitteres ismerősökkel. Az éppen olvasott könyvből a legnépszerűbb kiemeléseket pedig láthatjuk olvasás közben. Ez a funkció persze kikapcsolható, ha éppen nem akarjuk, hogy zavarja az olvasást.

A kiemelt részeket egy oldalon össze is gyűjti az Amazon, és listákat is készít a legnépszerűbb idézetekről, illetve könyvekről. A legnépszerűbb idézet Malcolm Gladvell egyik könyvéből, a Outliers: The Story of Success (Egy siker története) című művéből van, a legnépszerűbb könyv pedig Dan Browntól az Elveszett szimbólum. A második legtöbbet idézett könyv a Biblia.

A Kindle az Amazon legnépszerűbb terméke, két és fél éve dobták piacra az első generációs ekönyvolvasót, azóta már kiadták a második generációt is. Tavaly év végéig több mint hárommillió darabot adtak el belőle, pontos adatok még nincsenek az idei első negyedévről, de iparági elemzők másfélmilliós eladást várnak.

A Kindle egyik legnagyobb vetélytársa az Apple tabletje, az iPad lehet. Hiába más célra fejlesztették az eszközt, hiába az e-ink technológia (mely sokkal kevésbé fárasztja a szemet, mint az lcd-kijelző), nagyon sok felhasználó inkább iPadot vesz ebook-olvasó helyett, mert azon nem csak olvasni lehet, hanem például netezni, játszani. Tegnap nyilvánosságra hozott adatok alapján az Apple egy hónap alatt egymillió iPadot adott el, és 1,5 millió könyvet töltöttek le a cég könyvesboltjából.

Szakértők szerint nagyon okos húzás volt az Amazon részéről, hogy előbb iPhone-ra, majd iPadre is kiadta a Kindle olvasóját. Így a felhasználók az iPadon olvasott könyveiket is az Amazontól vásárolhatják meg. Ezzel arra próbálja rábírni a könyvkiadókat, hogy ne az Apple iBookstore-ján keresztül adják el könyveiket, hanem maradjanak az Amazonnál.

A versenynek még messze nincs vége, az sem elképzelhetetlen, hogy a Kindle idővel kijön egy színes kijelzővel, és érintőkijelzőben is gpndolkodnak. De egyelőre nekik kedvez az ár, a 249 dolláros Kindle még mindig sokkal olcsóbb, mint a 499 dolláros legolcsóbb iPad, bár ezzel csak azokat tudják elcsábítani, akik legfőképpen olvasni szeretnének hordozható kütyüjükön.

Rovatok