Index Vakbarát Hírportál

Bemutatkozott az usb üvegszálas utódja

2010. május 5., szerda 14:56

Brüsszelben volt a Light Peak technológia első élő demonstrációja, laptopról másoltak át adatokat.

Nemcsak a telefonvonalak rézdrótjait cserélik le üvegszálra, hogy gyorsabb legyen az adatátvitel, hanem a számítógépes perifériákat összekötő vezetékeket is. Az Intel egy Light Peak technológiával felszerelt laptoppal mutatta be a technológia képességeit.

Az üvegszálas adatkábel kezdő átviteli sebessége 10 gigabit per másodperc, és az Intel szerint mindegyik vezetékes technológiának ez lesz a utódja. Light Peak köti össze a számítógépeket, illetve ez lesz az usb, a sata és a hdmi utódja is.

A PC pro informatikai portál beszámolója szerint a laptopról egyszerre két hd felbontású adást továbbítottak a közeli tévékre, látható hiba nélkül. A laptopban egy 12 milliméteres négyzet alakú csip alakította át az elektromos jelet látható fénnyé. A tévébe még nem integrálták az átalakítót, ezért egy doboz dekódolta a jelet.

Az átviteli sebesség egyszerre két irányba 10 gigabites, és ez csak a kezdő sebesség, később drámaian megnövelhető. Az Intel szerint a szerverfarmoktól az otthonokig mindenhol hasznosítható a optikai átvitel. A gyártók már 2010 végétől hozzáférnek a technológiához.

Rovatok