Index Vakbarát Hírportál

Szívritmussal azonosítana az iPhone

2010. május 7., péntek 13:36

Sokféle biometrikus azonosítót kitaláltak már, amelyekkel helyettesíthető a billentyűzeten bepötyögött jelszó. Az Apple a szívverés mérésében látott fantáziát, ami az iPhone esetében viszonylag könnyen megoldható lenne, hiszen a júzer úgyis a kezében tartja a mobilját, amikor használni akarja.

Érdemes az elfelejthető jelszavak helyett biometrikus azonosítókat használni, de a személyazonosító technológiák egy része átverhető vagy körülményesen használható. Például a hangfelismerést megakadályozza a háttérzaj, az ujjlenyomat pedig egy közönséges konyhakéssel is ellopható.

Az Apple egy új ötlettel állt elő, a szívverésével azonosítaná a felhasználót. Ehhez csak érzékelőket kell építeni az iPhone tokjába, és amikor a júzer a kezébe veszi a mobilját, akkor az rögtön elvégzi az azonosítást, és feloldja a képernyőzárat. Egy lüktető szívet elég nehéz lemásolni vagy ellopni.

A technológia még csak papíron létezik az amerikai szabadalmi hivatalnál, és a levédett ötletet még meg is kell valósítani. Nagyon sok múlhat a szenzor érzékenységén, és azon, hogy mennyire egyedi, mennyire állandó egy ember szívritmusa.

Rovatok