Index Vakbarát Hírportál

Tévés demokráciát fejlesztenek Bólyon

2010. május 7., péntek 11:46

Másodpercenként 48,8 megabites adatátviteli sebességet értem el Budapest és Bóly között, a fájlokat mobilom és laptopom memóriájában szállítottam a vadonatúj M6-os sztrádán. A vidéki riporton azt akartam kideríteni, hogy Bóly mire jutott a polgármesteri hivatal által működtetett világklasszis optikai hálózattal.

Az M6-os sztráda átadásával Budapest egy órával közelebb került Bólyhoz. A baranyai kisváros arról híres, hogy Magyarországon elsőként adott minden lakosának 100 megabites üvegszálas hálózati elérést, és a polgármesteri hivatal maga gondoskodik a település informatikai fejlődéséről - náluk lehet előfizetni az internetre és a kábeltévére. Budapest az informatikai szolgáltatások területén még nem ért Bóly közelébe.

Három évvel ezelőtt adták át Bóly üvegszálas hálózatát, bemutattuk a fejlesztés hátterét. Most muszáj volt újra odautazni, mert a hírközlési statisztikák szerint hazánkban tragikus a távközlési infrastruktúra állapota. Több száz településen nincs szélessávú internet, és ahol van, ott sem a legjobb minőségű. A politikusok törik a fejüket, hogy miként lehetne javítani a helyzeten, erre találták ki a Nemzeti Digitális Közmű projektet. És csak úgy röpködnek a fejlesztésre szánt tízmilliárdok, százmilliárdok.

Bóly példája tanulságos lehet a hasonló fejlesztésen gondolkozó falusi, városi, kerületi önkormányzatoknak. A bólyi üzemeltetők sok necces szituáción vannak túl, de az is látszik, hogy az önkormányzatok miben tudnak többet adni az előfizetőknek, mint a több millió ügyfelet kiszolgáló óriáscégek.

Electric boogie

"Ötéves üzleti tervet készítettünk, de inkább 6 évre kellett volna tervezni, ennyi idő alatt jövünk ki nullszaldóra, és a befektetés ezután kezd el pénzt termelni" - mondta Hárs József, a település polgármestere. Minden évben volt 5-10 millió forint plusz kiadás, ennek egy részét hibaelhárításra, a többit viszont fejlesztésekre költötték el.

Kezdetben 4 megabites maximális letöltési sebességet kaptak az előfizetők, most 10 megabitet. A megnövekedett igények miatt bővíteni kellett a gerinchálózati kapacitást is, az eredeti 100 megabites BIX-kapcsolatot megduplázták.

Elhasználtak néhány merevlemezt, és a korábbi hét szervert lecserélték egyre, amivel az áramfogyasztás 60 százalékra csökkent. Bólyon az elektromosság okozta a legtöbb gondot: néha elfogyott az áram, néha viszont úgy bevágott a villám, hogy még a falakban is kiégtek a vezetékek.

A város északról és délről kapott áramot, emiatt volt olyan, hogy az áramszünetben leálltak a szerverek, viszont az ügyfelek egy részénél működtek a set top boxok. Rögtön panaszkodni kezdtek, hogy miért nincs adás. "Megtanultuk, hogy mindig a szolgáltató a hibás" - mondta Hárs József. Azóta kaptak egy új becsatlakozást az Eontól, vettek szünetmentes tápegységet, generátort, és megszűntek a kimaradások. Nehezebben birkóznak meg villámokkal. "Bóly rossz helyen van, mert ha zivatar van, akkor szinte mindig becsap a villám." Emiatt elszállt néhány set top box, optikai végpont.

Lakossági trance

Teljesen egyedi igények jelentek meg az előfizetőknél, például egy szülő panaszkodott, hogy a gyermek az iskola után rögtön leül az internet elé. Kérték, hogy délután 5-ig ne legyen internet, és este 11 után is kapcsolják le, hogy az alvásra is legyen ideje a gyereknek. Teljesítették a kérést, beleprogramozták a rendszerbe a szülői felügyeletet.

Bólyon kezd kialakulni az e-demokrácia alapja, és a polgármesteri hivatal úgy döntött, hogy a tévén át szólítja meg a lakosságot. A távirányítót mindenki tudja kezelni. Egyik érdekes fejlesztésük az képernyő tetején megjelenő információs csík, amely minden csatornaváltáskor megjelenik, és 5 másodpercig látható. Ezen helyi információkat közölnek: mikor lehet fakivágási engedélyt szerezni, a kutyákat beoltatni, figyelmeztetnek az adóbevallás határidejére, és a fontos közösségi eseményekre. Ha az infocsík megjelenésekor megnyomják a távirányítón az OK gombot, akkor a teljes közlemény elolvasható.

Már online szavazással is kísérleteznek, az előfizetők a tévé távirányítójával szavazhattak, hogy milyen tévécsatornát vegyenek fel a kínálatba. Ebben rengeteg lehetőség van, a polgármesteri hivatal minden fejlesztés, felújítás előtt felmérheti a lakosság véleményét. Ez erősíti a demokráciát, és még az önkormányzat munkáját is segíti.

Mérget vehetünk rá, hogy a nagy távközlési cégek hálózatán sokáig nem lesznek ilyen szolgáltatások. Ha a város egyik részében a T-Home nyújt IPTV-t, a másik részében pedig a UPC ad kábeltévét, akkor többféle set top boxra kell kifejleszteni a szolgáltatásokat. Az óriáscégek valószínűleg azt sem hagynák, hogy egy önkormányzat csak úgy belepiszkáljon a rendszereikbe.

Bólyon a díjszabás szociálisan érzékeny, az időseknek olcsóbban fizethetnek elő. Azokban a háztartásokban, ahol kizárólag nyugdíjasok élnek, az internetre és a tévére is féláron lehet előfizetni. Emellett az új szolgáltatás bevezetésekor tanfolyamokat szerveztek az időseknek, hogy megismertessék velük az internetet és a digitális tévéadást.

Industrial rock

Az extra költségek egy része újabb optikai kapcsolatok kiépítésére ment el. A pincesorra, a panziókhoz, a két és fél kilométerre lévő volt majorság házaihoz, és egy új utca üres telkeire is kivitték a vezetéket. Az ipari parkba kivitt üvegszál végére pedig nyolc térfigyelő kamerát kötöttek, és vissza tudják nézni a felvételeket, ha történik valami.

Elképzelhető, hogy Bólyi önkormányzat adja majd a műszaki hátteret a mohácsi kistérség rendőrségi térfigyelő rendszeréhez, ami segít a lopott járművek megtalálásában és más bűncselekményeknél. Például ha több településen betörnek lakásokba, akkor nyomon tudják követni, hogy adott időpontban milyen autók jártak az érintett városokban és falvakban.

A százmegás vonal a vállalkozásokat is vonzza, és volt olyan cég, amely emiatt költözött vissza a városba. Egy helyi cég dolgozói otthonról vezérlik az ipari parkban működő marógépeket, egy német cég pedig külföldről programozza és ellenőrzi a gyártósorát, nem kell emiatt ideutaztatnia egy mérnököt. Persze nemcsak az információs szupersztráda kelti fel az ipar érdeklődését, hanem az új M60-as közelsége is: egy panorámalifteket gyártó cég betelepülése 100 új munkahelyet teremt a városban.

Hardcore

A négyezer lakosú Bóly magasan veri az országos átlagot az internetezők arányában. A háztartások 45-50 százalékában van internet, míg Budapesten átlagosan 25,9 százalékos a penetráció. A fővárosban a VI. kerület áll az élen, mindössze 33,9 százalékkal (2009 júniusi adat). A növekedés üteme is lassú, a fővárosban 2007 óta 4 százalékponttal nőtt a netezők aránya, vidéken majdnem 5 százalékponttal. Tehát a jelenlegi körülmények közt elérhetetlen célnak tűnik, hogy országos szinten minden második háztartásban legyen internet.

Távközlési szakértők szerint máshol is megérné hasonló üvegszálas hálózatot építeni. Az előnyök Bóly példájából egyértelműen kiderülnek: a jó internetelérés hasznos az iparnak, visszafogja a népesség elvándorlását, erősíti a demokráciát. A bólyi optikai hálózatot kiépítő Ericsson elismerően nyilatkozott a bólyi szolgáltatásokat fejlesztő háromfős csapat munkájáról, tehát nem kell messzire menni, ha szakértőre van szükség.

Hárs József elmondta, hogy Tárnok élénken érdeklődik az üvegszálas projekt iránt. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, erős patriotizmus is szükséges lehet a sikerhez. Az áraik magasabbak az átlagnál, de az előfizetőknek mérlegelniük kell: spórolhatnak 500 vagy 1000 forintot, ha egy országos vagy egy multinacionális cégnél vesznek előfizetést, de akkor lemondhatnak a kizárólag nekik készített extrákról, és a szolgáltató dönti el, hogy milyen tévécsatornákat nézhetnek.

Rovatok