Index Vakbarát Hírportál

Népszerű az AMD Fusion

2010. május 18., kedd 16:15

A még nem is kapható csip elsősorban azt ígéri, hogy jóval szerényebb fogyasztás mellett is remek teljesítményt fog biztosítani.

Már korábban lehetett arról hallani, hogy az Apple nagyon érdeklődik az AMD Fusion projektje iránt, ám most a Dell is erre az ösvényre lépett.

Lane McCullough, a vállalat szóvivője szerint a rendszerszintű integráció koncepciója jó hatással lesz a kisebb asztali és a mobil gépek piacára. Az integrált grafikus gyorsítóval szerelt processzorok a fogyasztás és a teljesítmény szempontjából számos előnyt tudhatnak magukénak a jelenlegi rendszerekhez képest. A Dell munkatársa bár elutasította azokat a kérdéseket, melyek arról faggatták, hogy van-e már a birtokukban ilyen Fusion rendszer, ugyanakkor elmondta, hogy az elgondolás alapötlete sokat segíthet a gyártó kisméretű pc-inek értékesítésében, sőt az integrációból fakadó egyszerű felépítés az előállítási költségekre is pozitív hatással lesz.

Lane McCullough szerint az egyetlen hátrányt a komponensek fejleszthetősége jelentheti, mivel minden fő részegység a processzorban található, így a gpu-t vagy a cpu-t nem lehet külön cserélni. Persze a mai termékek esetében mobilizálás és a fogyasztás csökkentése sokkal fontosabb paraméter, így a pc jövőjét egyértelműen a rendszerszintű integráció jelenti.

Az AMD Fusion projektje először két fejlesztésben jelenik meg. A legkisebb készülékekbe az Ontario ajánlható, míg a nagyobb mobil masinák és a kisméretű asztali számítógépek esetében a Llano lehet a megfelelő választás. Dirk Meyer, az AMD elnök-vezérigazgatója már korábban elmondta, hogy az első legyártott termékeket már az év végén leszállítják a partnereknek, így a jövő év legelejére tervezett start kivitelezhető. Bob Grim, a bit-tech által készített interjúban ezt megerősítette, hiszen elmondta, hogy egyelőre minden rendben a fejlesztések körül, így tarthatónak tűnik az eredeti ütemterv.

Érdekesség, hogy az AMD-nek dolgozó Leslie Sobon a Fusion távolabbi jövőjéről is mesélt.

Az első verzió lényegében a cpu és a gpu integrálásáról szól, ám a későbbi (2015-ös) változat már számos módosítást tartalmaz. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a cpu magok továbbra is hasonlóak lesznek, de a csip gpu-ja teljesen átalakul. Ez a változás lépcsőzetesen megy majd végbe, de végeredményben azt fogja eredményezni, hogy a processzor pár főmagból, és rengeteg úgynevezett vektormagból épül majd fel. Utóbbi egységek a jól párhuzamosítható számítások esetében lesznek hasznosak.

Itt érdemes megjegyezni, hogy az Intel hasonló vektormagokból építi fel a Larrabee-t. Bár ezt a modellt 2010-ben túl korai lett volna bevezetni – amit az aktuális lapka törlésével a Santa Clara-i óriáscég is elismert – ám a rendszerszintű integráció tényleges koncepciója lényegében a Larrabee magok, és az úgymond teljes értékű központi egységek összeolvasztása. Az AMD távlati terveiről még keveset tudni, de a Fusion következő szakasza lehet a későbbiekben bevezetendő SSE5 utasításkészlet gpu-val való támogatása.

Leslie Sobon természetesen leszögezte, hogy az első Fusion is számos előnyt kínál, hiszen az OpenCL segítségével heterogén módban futó programok is írhatók. Példának okáért a vírusirtók jól futnak a gpu erejét hasznosítva. Az AMD a DirectCompute platformot is támogatja, ám ez a felület egyelőre csak a gpu-kat képes hasznosítani.

Rovatok