Index Vakbarát Hírportál

Törölközőnap és a kocka büszkeség napja jövő kedden

2010. május 19., szerda 12:03

A Kocka Büszkeség Napját, a Törölközőnapot és a tudományt ünneplik jövő kedden a Millenárison. Lesz felvonulás, 42 kísérlet és egy borzalmasnak ígérkező koncert.

Május 25-re több vicces ünnep esik, például Amerikában ez a Nemzeti Sztepptáncnap. Ezt nem fogják ünnepelni jövő kedden Budapesten, de szinte az összes többit igen: a Star Wars hivatalos napjához (1977-ben ezen a napon mutatták be az első Star Wars filmet) kapcsolódóan Amerikában évek óta megrendezik a Geek Pride Dayt, most nálunk is lesz Kocka Büszkeség Napja. (Angolban több kifejezés is van a technika és a tudomány vívmányai iránt érdeklődő, esetenként aszociális emberekre – geek, nerd, dork –, a magyar nyelvben egyelőre leginkább a „kocka” honosodott meg mint gyűjtőszó.)

És ezzel együtt a Törölközőnapot is megünneplik a magyar szervezők: ez 2001 óta létezik, Douglas Adams rajongói állítanak vele emléket az írónak. Adams legismertebb művében, a Galaxis útikalauz stopposoknak-ban leírja, hogy a törölköző a leghasznosabb dolog, amit csillagközi stoppos magával vihet – innen a nap neve, a rajongók ezen a napon törölközőt hordanak magukkal jól látható helyen, akárhová mennek. A rendezvény főszervezője Zsíros László Róbert, a Szertárblog szerzője, elhivatott tudománynépszerűsítő, de csatlakozott az eseményhez a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is.

A rendezvény május 25-én délután öt órakor kezdődik a Moszkva téren, ahol egy 42-es számot raknak ki a résztvevők (ez kultikus szám Douglas Adamsnél). Ezután törölközővel nyakukon átvonulnak a Millenárisra 42 transzparenssel a kezükben. A Kocka Büszkeség Menete (Geek Pride March) várhatóan háromnegyed hatkor érkezik meg a Millenáris szabadtéri színpadához. A menet végén sztárvendégként fellép a Kockaéder együttes, várhatóan életre szóló sokkot okoznak majd.

Végül 42 tudományos kísérlet zárja az eseményt, ebben a Csodák Palotája előadói segítenek majd. Természetesen lesz Csillagok Háborúja blokk, folyékony nitrogénnel végzett kísérletek, rakétakilövés és hordórobbantás. További részletek a rendezvény honlapján.

A Szertárblog szervezése csak az egyik törölközőnapi rendezvény, egy másik felvonulás várhatóan a Hősök terén lesz este 7 órai kezdettel. Ott szintén lesz 42-es szám kirakása, ezen kívül törölköző-szépségverseny, törölközőben futás verseny és vogonvers-szavaló verseny is.

A két rendezvény a Tündérgyárban folytatódik este, ahol a vetítéssel és Pángalaktikus Gégepukkasztóval várják a stopposokat.

Rovatok