Index Vakbarát Hírportál

Jöhet az olcsó OLED

2010. május 20., csütörtök 08:26

Két perc alatt kinyomtatták az ötven hüvelykes OLED kijelző, a DuPont Displays tizenöt éves élettartamot ígér.

Az köztudott, hogy az OLED számos tulajdonságában lefőzi a jelenleg uralkodó technológiákat, ám az ígéretes fejlesztések ellenére az eljárásnak eddig nem sikerült áttörést elérnie. Ennek számos oka van, de a legnagyobb probléma, hogy egyszerűen iszonyú sokba kerül még egy kisméretű kijelző is.

A technológia egykori élharcosa, a Sony jelenleg parkoló pályára tette az OLED projektet, egyedül az LG 15 hüvelykes készülékei kaphatóak a boltokban, 2500 dolláros áron: nem is tolonganak érte egyelőre.

Mellettük persze néhány cég azért foglalkozik fejlesztéssel, így például a DuPont Displays is. Az említett cég korábban különféle műanyagok gyártásával alapozta meg forgalmát, és mára azon vállalatok egyike, akik nagy fantáziát látnak az OLED kijelzőkben.

Korábban már ők is próbálkoztak azzal, hogy az OLED kijelzőket egyfajta nyomtatásos eljárással hozzák létre. Most a konszern kijelző üzletágának vezetője, William Feehery bejelentette, hogy jelentős haladást értek el ezen a vonalon, így egy ötven hüvelykes prototípust sikerült mindössze kettő perc alatt előállítaniuk. Ebben szorosan együttműködtek az ipari nyomtatók gyártásában jeleskedő Dainippon Screen munkatársaival, akik a vasat szállították a projekthez.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen felbontású a kijelző, és mennyibe kerülne a tömeges előállítása, pedig ezek létfontosságúak lehetnek a siker szempontjából. Azt viszont elárulták hogy komoly előrelépéseket tettek a megbízhatóság terén. Korábban számos probléma merült fel a hasonló eljárással elkészült OLED kijelzők élettartamával kapcsolatban, de William Feehery szerint ez a technológia legalább 15 éves működési időt garantál.

Rovatok