Index Vakbarát Hírportál

Meghódítja a mobilt a Flash?

2010. május 20., csütörtök 16:21

Rövidesen bemutatják az Adobe Flash Player legújabb verzióját, ami képes felismerni a többujjas mozdulatokat, ráadásul még kellően gyors is. Az iparág örül, az Apple ellenáll.

Az Adobe csütörtökön bemutatja a Flash 10.1-es verzióját, ami a vállalat szerint csattanós válasz lesz a lejátszót ért kritikákra. Shantanu Narayen, a cég egyik vezetője elsősorban Steve Jobsra, az Apple vezetőjére gondolt, aki szerint azért nincs az iPhone-on és az iPaden Flash, mert az lassú, megbízhatatlan és túlságosan hamar lemeríti az akkumulátort.

Narayen szerint most bizonyítják, hogy ez nem igaz: a 10.1-es támogatja a többujjas érintést, megóvja az akkumulátorok üzemidejét, és megfelelő mobilcsip esetén még kellően gyors is tud lenni. Az Adobe mindenesetre bizakodó, hiszen a 20 legnagyobb mobilgyártóból 19 tervezi az új Flash használatát. Az egyetlen, aki kimarad, az Apple, amit ellensúlyoz, hogy a nagy konkurens Google Android az elsők közt kezdi el használni a lejátszót.

Óriási változást hozhatnak a teljesítményben a célprocesszorok. Az Nvidia egyik vezetője szerint például semmi baj nincs a Flash-sel, ha a megfelelő csipen futtatják azt - például a cég mobilokba szánt grafikus processzorain. Mivel a 10.1 támogatja ezt a lehetőséget, elvileg nincs akadálya az akkuóvó, gyors megjelenítésnek. A bizonyítékra azonban még sokat kell várni, ugyanis az első ilyen mobilok csak év végén kerülnek piacra.

Addig meg a központi csip feladata marad, hogy megbirkózzon a Flash-sel, ami még úgy is akadályokba ütközhet, hogy a 10.1-esen sokat könnyítettek. A gyártók mindenesetre bizakodók: a Qualcomm, aki az ARM-licenszet felhasználva korunk egyik leggyorsabb mobilcsipjét, a Snapdragont készíti, azt állítja, hogy csúcsterméke meg fog birkózni a lejátszóval.

Rovatok