Index Vakbarát Hírportál

Egyméteres pontosságú lesz a gps

2010. május 25., kedd 13:47 | aznap frissítve

Jelentős fejlesztés vár a műholdas navigációs rendszerre, amely a jelenlegi eszközök lecserélése után nagyobb területet fed le, megbízhatóbb és pontosabb lesz.

Sokan csak az autók hasznos tartozékaként  gondolnak a globális helymeghatározó rendszerre, pedig a gps a világ egyik legfontosabb technológiája. A műholdak segítségével érnek célba az áruszállító konténerek, a NATO távirányítós rakétái Afganisztánban, és mentők is a gps segítségével jutnak el a balesetek helyszínére.

A jelenlegi gps csak néhány méteres pontossággal tudja meghatározni a földrajzi helyzetünket, de már készülnek a műholdak utódjai, amelyek a célpont karnyújtásnyi közelségébe navigálják a felhasználókat.

Összesen 8 milliárd dollárt költenek a rendszerfrissítésre, és 30 új műholdat raknak össze, amiből 24-et lőnek fel, a többi tartalék lesz. 12 műholdat a Boeing Space and Intelligence Systems, 18 műholdat a Lockheed Martin gyárt le.

Az új műholdak a jelenlegieknél háromszor több jelet sugároznak, és pontosabb atomórával lesznek felszerelve. A telepítés első fázisa három év késésben van, mert az amerikai légierő folyamatosan új funkciókat igényelt, ami megnövelte a fejlesztés idejét.

Rovatok