Index Vakbarát Hírportál

Zenevásárlásra ösztönzik az ír netezőket

2010. május 26., szerda 16:03

Írország elsőként kezdte meg a háromdobás-elv alkalmazását a fájlcserélők ellen, azaz legfeljebb háromszor figyelmeztetik a jogsértő ügyfeleiket, ezután letiltják a hozzáférésüket. Kezdetben heti ötven levelet küldenek ki, később több ezret.

Az egykori monopolszolgáltatóból lett legnagyobb ír távközlési vállalat megkezdte a fájlcserélők szankcionálását az úgynevezett „háromdobás-elv” alapján. A körülbelül 750 ezer internetezőt kiszolgáló, az ír piac 40 százalékát uraló Eircom a zenekiadói lobbi nyomására döntött a vitatott módszer bevetéséről. Már kiküldték az első figyelmeztető leveleket a szerzőijog-sértésen kapott felhasználóknak.

Az első időszakban hetente körülbelül ötven borítékot postáznak, de ez a szám rövidesen elérheti az ezres nagyságrendet. Erről a jogsértésen kapott ügyfelek IP-címeit begyűjtő ír lemezkiadói szövetség, az IRMA gondoskodik majd. A Sony, Universal, Warner és EMI képviseletében is eljáró szervezet egy külső céget bízott meg a fájlcserélő hálózatok monitorozásával, és a kalózok kiszűrésével. Először a jogvédett fájlokat feltöltő felhasználókra koncentrálnak, és nem a letöltőkre.

A rendszer úgy működik, hogy a jogsértő előfizető beazonosítása után az Eircom postai levélben figyelmeztetést küld ki, majd telefonon is megkeresi az ügyfelet. E feladatok végrehajtására a szolgáltató egy önálló csoportot hozott létre. Ha a felhasználó a harmadik figyelmeztetés után sem hagy fel a jogsértéssel, egy hétre felfüggesztik az internet-hozzáférését, és ha ezt követően is folytatja a zenék feltöltését, egy évre lekapcsolják az internetről.

„Az eljárásnak tájékoztató, nevelő jellege is van, hiszen előfordulhat, hogy az ügyfél vezeték nélküli hálózata nincs biztonságosan konfigurálva, vagy éppen nem tudja, a gyerekei mire használják az internetet” – magyarázta a BBC Online-nak az Eircom szóvivője, hozzátéve, hogy legális zeneáruházakat is ajánlani fognak a felhasználóknak.

A módszer tanulságait az első három hónap után értékelik majd, ekkor döntenek az esetleges módosításokról. „Nem hiszem, hogy sokan eljutnak majd a harmadik lépcsőig, szóval nagyon messze vagyunk még attól, hogy a hozzáférések felfüggesztéséről beszéljük” – nyilatkozta a lapnak az IRMA vezetője.

Ezzel Írország lett a világon az első ország, ahol a gyakorlatban is bevezették a fájlcserélők szankcionálására a háromdobás-elvet. Ez azért sajátos, mert az országban törvény ezt nem írja elő, alkalmazásáról az Eircom döntött az IRMA-val folytatott bírósági vitákat követően. A jogtulajdonosokat képviselő szervezet tavaly januárban indított pert az operátor ellen, és az ügyben eljáró bíróság áprilisban kötelezte a szolgáltatót az együttműködésre. Az IRMA most a másik nagy helyi internetszolgáltató, a UPC és két kisebb operátor ellen is eljárást indított.

Rovatok