Index Vakbarát Hírportál

Az Apple lekörözte a Microsoftot

2010. május 27., csütörtök 10:34

Ellentétes irányban változott az Apple és a Microsoft részvényárfolyama, ami jól jelzi a számítógépes kultúra átalakulását. Az innovatív hordozható kütyüivel taroló Apple többet ér, mint a számítógépes szoftverek piacát vezető Microsoft.

Az Exxon Mobil olajcég jókora előnnyel a legnagyobb értékű amerikai vállalat (282 milliárd dollár), a ranglista második és harmadik helyén pedig két technológiai cég, az Apple és a Microsoft küzd egymással. Az iPod, iPhone és iPad gyártójának a piaci értéke 227,1 milliárd dollárra nőtt, miután részvényeinek árfolyama szerda délután 1,8 százalékkal 248,47 dollárra emelkedett. A Microsoft-papírok árfolyama ezzel szemben 1 százalékkal, 25,49 dollárra csökkent, így a szoftveróriás értéke 226,3 milliárd dollárra apadt.

Ez elképesztő fordulat, mert az Apple-t egy évtizeddel ezelőtt szinte már leírták. A cég gyorsan növekvő értéke kulturális változást is jelez: már nem az üzleti igények, hanem a fogyasztói ízlés a fő technikaformáló erő.

A Microsoft a Windows operációs rendszerrel és az Office programcsomaggal csaknem két évtizedig meghatározta a legtöbb ember és a számítógép kapcsolatát, ezt tükrözte a cég piacvezető kapitalizációja. "A billentyűzet és a klikkelés korszakát azonban felváltja az okostelefonok érintőképernyőjének és az ujjak puha suhanásának időszaka" - írta a New York Times.

Ez az eddigi legfontosabb fordulat a Szilícum-völgy történetében - fogalmazott Jim Breyer, több sikeres internetes, média- és technológia vállalkozás vezetőségi tagja és részvényese.

Rovatok