Index Vakbarát Hírportál

Gyanúsítások a Propeller feltörése miatt

2010. június 1., kedd 15:39

Hetekig nem lehetett elérni a Propeller.hu hírgyűjtő oldalt a Google-ból, mert illetéktelenek betörtek az oldalra és átírtak bizonyos adatokat. A feljelentés utáni nyomozás most jutott el oda, hogy gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség.

A Propeller tartalomfejlesztési vezetője tette közzé a hírt Twitteren, hogy "s. istvan nevu gyanusitottat hallgatott ki a rendorseg a Propeller marciusi feltorese kapcsan". Kérdésünkre Liebig Zsolt elmondta, hogy március elején vették észre, hogy az oldal kikerült a Google-ből. Először technikai hibára gyanakodtak, de később kiderült, másról van szó. Valaki a Propeller nevében törlési kérelmet adott be a keresőhöz.

Némi kutakodás után kiderült, hogy két különböző gépről jártak bent a Propeller szerverein. Az illetéktelen behatolók úgy módosították a robots.txt nevű fájlokat, hogy az oldal kitiltotta a keresőrobotokat az oldalról. Ezen kívül beadtak egy törlési kérelmet is a Google-hoz a Propeller nevében.

A behatolók Liebig Zsolt gmailes fiókját törték fel, úgy jutottak a propelleres jelszavakhoz. A fiókban benne volt két év levelezése, üzleti titkok, a Propeller és Liebig Zsolt másik szolgáltatásának, a Yamm szervereinek a jelszavai is. A behatolók a Yamm szerverein is jártak, de ott nem változtattak semmit.

A szájtot jelentős anyagi kár érte, hiszen forgalmának jelentős része a keresőkből jön, azzal, hogy hetekre kikerült a találati listából, jelentős bevételtől estek el. Ezen kívül hozzáfértek a szájthoz, letöltötték a forráskódot, vagyis több év munkáját.

Emiatt tettek feljelentést még márciusban a XI. kerületi rendőrkapitányságon. A nyomozás most jutott el oda, hogy egy budapesti irodában történt házkutatás után lefoglaltak néhány gépet és gyanúsítottként kihallgattak egy S. István nevű férfit. Liebig Zsolt nem árulta el, kit gyanúsítanak, a rendőrség is ezt kérte tőle a nyomozás érdekeire hivatkozva.

Rovatok