Index Vakbarát Hírportál

Kikapcsolhatatlan háttérkép a Google.hu-n

2010. június 10., csütörtök 11:05

Szomorú hír a puristáknak: a magyar Google csütörtöktől kikapcsolhatatlan háttérképpel fogadja a kedves látogatókat. A faszerkezetet, illetve virágföldet ábrázoló háttérkép, amely csütörtök délelőttig kétszer változott, csak a google.hu-n jelenik meg, a google.com továbbra is az eredeti háttérrel és a megszokott, bár nemrég áttervezett színes logóval jelenik meg.

A megvalósítás feltétlen hátránya, hogy a háttérkép kikapcsolhatatlan, vagyis a google.hu-n nem lehet visszaállítani az eredeti, megszokott állapotot. A háttérképet meg lehet változtatni, de ez egyes esetekben nem könnyű, mert megesik, hogy a „Háttérkép módosítása” feliratú link fehér alapon fehérrel jelenik meg. A Twitteren már panaszkodnak arra, hogy nem találják a módosítási lehetőséget az oldalon.

A funkciótlan, az oldalletöltést lassító háttérkép egyébként nem egyedülálló a webes keresők között, a Microsoft-féle Bing indulása óta jellemzően visszataszító, naplementés-felhős-virágos fotókkal rombolja az internetezők esztétikumba és funkcionalitásba vetett hitét.

Hogyan állítsuk vissza az eredeti állapotot?

(Spoiler: nem lehet)

A megváltoztatáshoz kattintsunk a képernyő bal alsó sarkában található linkre.

Ezután a bejelentkező képernyőre jutunk. Jelentkezzünk be.

Alaphelyzetben a Nyilvános galériában található Picasa-fotókat látjuk. Tekintsük meg a giccses tájképeket, természetfotókat. Ne válasszuk ki egyiket sem.

Kattintsunk „A szerkesztő választása” opcióra. Tekintsük meg a giccses tájképeket, természetfotókat, majd görgessünk egészen alulra. Itt választhatunk kék, zöld, szürke, piros és sárga háttérkép közül. Válasszuk a fehér háttérképet, hogy az eredeti állapotnak megfelelő nyitólapot kapjunk.

(Alternatív megoldás: gyártsunk saját gépünkön egy szimpla, fehér hátterű képet, mentsük el, töltsük fel a Picasára, és azt állítsuk be háttérképnek)

Most nézzük meg, mit csináltunk:

Lépjünk ki a Google-ből, és a háttérkép visszaáll az eredetire, mintha mi sem történt volna.

Látogassunk el a google.com-ra. Nyugodjunk meg.

Legyen a Google.hu-n kikapcsolhatatlan háttérkép?

  • 7136
    Ne legyen
  • 1518
    Legyen
  • 592
    Bing

A cégnek a háttérképre vonatkozó csütörtök reggeli Twitter-posztja szerint „Ma a google.hu-n bemutatjuk,milyen lehet saját személyre szabott Google kezdőlapod. Kattints a bal alsó sarokban levő linkre és válassz képet”.

Update 1: Bár hivatalos információ nem érkezett a cégtől, Nebehaj Viktor (a.k.a. Nyelvész Józsi, a Google dublini menedzsere a Twitteren bejelentette, hogy „holnap minden visszatér a régibe", vagyis az akció csak egy napig tart.

Update 2: Kindli Erna, a Google Magyarország marketingmenedzsre csütörtök délután válaszolt az Index kérdéseire, íme:

Mióta jelenik meg defaultból háttérképpel a google.hu nyitólapja? Meddig lesz így?

– Csak a mai napon jelenik meg háttérkép alapbeállításként. 39 Google domainen ugyanez a helyzet, ideértve a nemzetközi google.com-ot is. Úgy gondoljuk, hogy ezzel egy új lehetőséget tárunk a felhasználóink elé, hiszen személyre szabhatják a Google nyitólapot saját vagy a galériában található képekkel. Ez tehát egy plusz funkcionalitás. Holnaptól, aki szeretné, újra a régi, klasszikus, egyszerű fehér háttérrel használhatja a Google-t. A mai nap folyamán azért jelenik meg fényképes háttérrel a Google minden oldala, mert így szeretnénk megismertetni a felhasználóinkkal ezt az új lehetőséget.

Miért nem lehet kikapcsolni?

– Mindössze 24 órán keresztül lesz háttérkép alapbeállításként oldalainkon. Mint a fentiekben írtam, ezzel kívánjuk megismertetni a felhasználókkal az új funkcionalitást.

Mit ábrázol a kép, amit alapbeállításban látunk? Milyen gyakran változnak a háttérképek, eddig hány változat volt?

–  A mai nap folyamán a "Szerkesztő választása" szekcióból jelennek meg képek. Ezeket megnézheted, ha a "háttérkép módosítása" linkre kattintasz, majd ott a "Szerkesztő választása" galériát kezded böngészni.

Milyen előnyöket vár a Google az akciótól a látogatottságot, ismertséget és a pr-értéket tekintve?

– Sok felhasználónktól kaptunk olyan visszajelzést, hogy szeretnék webes élményüket még személyesebbé tenni. A Google kezdőlap személyre szabásának lehetősége egy, az erre az igényre adott válasz. Ez azonban egyáltalán nem egyedülálló lépés, gondoljunk csak az iGoogle, Gmail, vagy Chrome témákra vagy a megcsillagozható keresési találatokra. Ezek a fejlesztések mind azt a célt szolgálják, hogy személyesebbé tegyék az internetezést és a felhasználók sajátjuknak érezhessék ezeket az oldalakat.

Lesz háttérhang a google.hu-n?

– A PacMan Doodle-nél volt, ha emlékeztek :-)

Rovatok