Index Vakbarát Hírportál

Értelmes célokat vár az informatika

2010. június 14., hétfő 17:01

Motivált felhasználókat, képzett informatikusokat és jobban támogatott magyar vállalatokat szeretne látni Laufer Tamás, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke. A kétharmados többséggel dolgozó Fidesz-kormányra sok feladat vár.

Az európai unió 10 éve megfogalmazta, hogy a digitális technológiák használata fontos, és a magyar kormányok is kiemelt iparágként kezelték az informatika és kommunikáció iparát. Laufer Tamás ugyanakkor azt látja, hogy a jól hangzó jelmondatok mögül legtöbbször hiányzott a tartalom. "Például az oktatás területén egyáltalán nem látszik, hogy ezt komolyan gondolták. Nem lett lényegesen több államilag támogatott hely az informatikai képzésben, és ma több a szabad bölcsész, mint amennyi mérnökre szükség lenne." - mondta az IVSZ vezetője.

Laufer Tamás abban bízik, hogy az új kormány megteremti az iparágban szükséges szerkezeti átalakításokat, de ezzel kapcsolatban óvatosságra int. Sok informatikai fejlesztés és képzés fölöslegessé válik, amikor egy feladatot áthelyeznek egyik intézményből a másikba. A Fidesz a régiók helyett inkább a megyék szerepét erősítené, de már elindult azoknak a rendszereknek a fejlesztése, amelyekkel a regionális központok informatikai hátteret nyújthatnak a kis önkormányzatoknak. Felmerül a kérdés, hogy ezután a régiók szolgálják-e ki a megyéket, vagy új fejlesztést kell indítani?

Kamarává alakulnának

A támogatások rendszerét is megváltoztatná  Laufer Tamás, mert szerinte a kockázati tőke eddig éppen kockáztatni nem volt hajlandó. Ennek arról kellene szólnia, hogy a vállalkozások könnyebben jussanak forráshoz, ehelyett a forrásgazdák a nadrágszíj mellé még a hózentrógert is felvették. A teljes kockázatot megpróbálták áthárítani a vállalkozóra és a lakosságra, és olyan feltételeket szabtak, amilyeneket még a bankok sem alkalmaznak, mondja.

"Lehet, hogy a támogatásokkal kapcsolatban a legtöbbször a kis- és középvállalatokat emlegették, de ha elkezdenénk elemezni, hogy kihez, milyen területekre és mekkora projektekre mentek el a pénzek, akkor kiderülne, hogy a hazai kis- és középvállalatok kapták a legkevesebb forrást." - mondta Laufer Tamás, aki ezen feltétlenül változtatna.

Az IVSZ az ágazat meghatározó képviselője, mert ott van mögötte szinte az egész informatikai és telekommunikációs szektor. Több mint háromszáz tagjuk van, és együttesen több mint 4000 milliárd forintnyi árbevételért felelnek a tagvállalatok. Laufer Tamás kibővítené az IVSZ irodáját, hogy tartalmasabb, szélesebb körű elemzéseket tudjanak készíteni.

Adatbázist akarnak készíteni az informatikai a munkaerőpiacról is, ami hasznosítható lenne az oktatásban, és ez alapján frissíthetők a szakmák elavult FEOR kódjai. Az extra szolgáltatásoknak azonban elkérnék az árát. Hiszen ha az államtól átvállalnak feladatokat, mint ahogy más szakmák kamarái is, akkor ennek a pénzügyi támogatását is biztosítani kell.

Felhasználógyár

Meglepően hangzik egy vezető  informatikus szájából, de Laufer Tamás úgy véli, nem az informatika körül forog a világ. "Fenyegették az embereket, hogy aki nem használja a digitális eszközöket, az lemarad, de ez egyáltalán nem csinál kedvet. Fel kell ismerni, hogy pusztán az IT-eszközök használatától az emberek nem lesznek sikeresek, de nélküle a lehetőségek szűkülnek, a versenyképesség csökken. Az informatika nem csodaeszköz, nem ad mindegyik felhasználónak biztos megélhetést."

"Akinek egzisztenciális gondjai vannak, annak nem az jár a fejében, hogy miként tudna elektronikusan ügyet intézni. Ha megteremtik a környezetet - és ezzel kell kezdeni - és elmondják, hogy a digitális technika használatával mit nyerne pénzben vagy időben, akkor motiválva lesz a modern technika használatára." - mondta Laufer Tamás. A szociális segély például elég jó motivációs faktor, össze lehet kötni egy elektronikus számlával, és egy olyan felülettel, amelyen a felhasználó közölni tudja a szociális problémáit. A rendszert össze kell kapcsolni a munkaügyi rendszerrel, hogy ne kelljen kilométeres sorokba állni a támogatásra szoruló  emberek, és máris érezhető lesz a digitális technológia hasznossága.

Az államnak és az IVSZ-nek az a feladata, hogy megteremtse a motivációt, és azt ki tudja használni az iparág. Laufer Tamás kihangsúlyozta, hogy a Fidesz kétharmados többsége nagy kötelezettséggel jár, és a kormánynak megvannak az eszközei a változtatásokhoz. Az informatikai és telekommunikációs iparnak az a fontos, hogy Magyarországon valós értelmet nyerjen az információs technológiák alkalmazása.

Rovatok