Index Vakbarát Hírportál

Olcsó, halálos lézerkard

2010. június 17., csütörtök 16:35 | tizenhárom éve frissítve

Ezerszer erősebb a piacon kapható lézereknél az a szerkezet, amit most dobtak piacra hongkongi kereskedők. Még repülőkatasztrófákat is elő lehet idézni vele.

Meglehetősen olcsón lehet megvásárolni azt a halálosnak nevezett eszközt, ami leginkább a Star Wars lézerkardjára emlékeztet.

A készítők szerint a szerkezetből kilépő fénysugár ezerszer erőteljesebb, mint a nap sugarai, éppen ezért ez a legveszélyesebb lézer, amit valaha készítettek. Ennek ellenére a Spyder III Pro Arctic alig kétszáz dollárba kerül.

A lézereszközök szabályozásával foglalkozó angliai hivatal vezetője szerint egy ilyen terméket nem is szabadna fogalomba hozni, és jelezte, hogy azt tilos az Egyesült Királyság területén használni. A szakértő szerint a lézerkard képes megvakítani, megégetni az embert, rákot okozhat, és a hongkongi cég saját bevallása szerint is alkalmas arra, hogy egy repülőgép irányítófülkéjében már egyetlen pillanatra aktiválva is katasztrofális helyzetet idézzen elő, ennek ellenére már több százan érdeklődtek utána, főleg a Star Wars-fanok közül.

A lézerek biztonságával foglalkozó szakértő, John Colton a Sky News Online-nak nyilatkozva elképesztően veszélyesnek nevezte a szerkezetet, amit szerinte nem szabadna árulni az interneten, mert ezerszer erősebb a piacon kapható lézeres célzófényeknél.

A gyártó cég is felhívja a vásárlók figyelmét arra, hogy gondosan olvassák el a használati utasítást, mert komoly kockázatokat vállal, aki vesz egyet a Spyder III-asból. Már ha nem átverés az egész.

Rovatok