Index Vakbarát Hírportál

Ötven szervert foglaltak le a szerdai razzián

2010. június 17., csütörtök 15:26

Összesen ötszáz terabájt adatot gyűjtöttek a rendőrök arról az ötven szerverről, amit szerdán foglaltak le Budapesten razziájuk során.

A XIII. kerületi rendőrkapitányság szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt eljárást folytat ismeretlen tettes ellen az ASVA, valamint a PROART feljelentése alapján.

Az angyalföldi rendőrök 2010. június 16-án egy összehangolt akció keretében Budapest területén egyszerre több szerverhotelben található internetszolgáltató cégnél, valamint egy műszaki főiskolán tartottak házkutatást. A razzia késő délelőtt kezdődött, és délután négy körül ért véget. Helyszíni beszámolók szerint 4-5 internetszolgáltató szervertermeit látogatták meg a rendőrök, akik legalább 15 autóval szálltak ki a helyszínekre.

A budapesti adatcserélő központ, a BIX statisztikái szerint délután fél egykor hirtelen megzuhant a magyar internet adatforgalma, és fél óra alatt a szokásos, másodpercenkénti 90 gigabitről 75-re esett vissza.

A nyomozás során beazonosították a nyomozók a legnagyobb hazai és nemzetközi fájlcserélő torrentoldalakhoz tartozó statisztikákat és adatokat naplózó szervereket. Megtalálták a fájlcserélés alapját adó átjátszó- és tartalomszervereket is, amiken több tízezer szerzői joggal védett művet osztottak meg jogosulatlanul a szerzők és kiadók engedélye nélkül.

A házkutatások során a lefoglalt 50 szerveren 500 terabájt tartalom volt megtalálható. Az elkövetés során okozott kár megállapítása még folyamatban van, közölte a rendőrség.

Rovatok