Index Vakbarát Hírportál

Az Apple gyűjti a júzerek pontos tartózkodási helyét

2010. június 22., kedd 14:22

A legújabb iTunesnak új felhasználási feltételei vannak, melyet elfogadva megengedjük a cégnek, hogy gyűjtse és felhasználja tartózkodási helyünket. A cég azzal védekezik, hogy csak anonim adatokat gyűjtenek, nem lehet a júzert beazonosítani.

Az Apple gyűjti az iPadok, iPodok és számítógépek, vagyis felhasználóinak tartózkodási helyét. Az iTunes legújabb felhasználási feltételei között szerepel egy bekezdés, mely szerint, ha a felhasználó elfogadja, akkor az Apple és partnerei gyűjthetik és tárolhatják a felhasználók tartózkodási helyét – írja az LA Times. A probléma ott van, hogy a felhasználó kénytelen elfogadni az új feltételeket, ha nem teszi meg, akkor nem tud letölteni alkalmazásokat az iTunes store-ból.

A cég azt mondja, hogy anonim adatokat gyűjt csak, nem lehet beazonosítani a felhasználókat. Egyes elemzők azonban azt mondják, hogy a felhasználó viselkedése alapján könnyű beazonosítani az egyéneket. Az adatokat pedig azért gyűjtik be, hogy fejlesszék a szolgáltatásokat és a hirdetési rendszert. Az Apple egy új menüpontot is hozzáadott a beállítások menühöz, mellyel egyszerre le lehet tiltani az összes alkalmazást, hogy használja tartózkodási helyünket. Az azonban nem biztos, hogy ez meggátolja az Apple-t abban, hogy saját maga begyűjtse az információt.

Eddig is alkalmazások tucatjainak engedtük meg, hogy használja a geolokációs adatainkat. A Next Web szakírója szerint annyi történt most, hogy az Apple kivette a középső lépést, vagyis azt, hogy minden egyes alkalmazásnál külön engedélyezni kell az adatok használatát.

Már eddig is nagyon sok alkalmazás kért engedélyt, hogy használja a tartózkodási helyet. Ilyenek például a különböző Twitter-alkalmazások, vagy a Google Maps. Azt nem lehet tudni, hogy mely partnerek és alkalmazások juthatnak a felhasználók adataihoz, illetve mennyi ideig őrzik meg az adatokat.

Rovatok