Index Vakbarát Hírportál

Megtisztítják az ártó tartalmaktól az online játékokat Kínában

2010. június 23., szerda 09:53

A kínai online játékok üzemeltetőinek lépéseket kell tenniük az ártó és erkölcstelen tartalmak kiszűrésére - közölte a kínai média a kulturális tárca bejelentésére hivatkozva szerdán.

Az augusztus elsejétől életbe lépő új szabályozás a kiskorúak védelmében mentesíteni kívánja az online játékokat olyan tartalmaktól, "amelyek utánzása sértheti a közerkölcsöt és a törvényt". A rendelkezés nem definiálja pontosan, hogy mik az ártó tartalmak, de megjegyzi, hogy az ijesztő, durva jelenetek, a pornográfia, a babona, a szerencsejáték és az erőszak azok közé tartozik.

A jövőben kötelező lesz olyan technikai lehetőségek alkalmazása is, amelyekkel korlátozni lehet a játékidőt, hogy ezzel is akadályozzák a függőség kialakulását – olvasható a döntésről hozott beszámolókban. Tilos lesz továbbá kiskorúaknak az online játékokhoz kapcsolódó szolgáltatást, illetve termékeket vásárolni az interneten. Ennek kivitelezését a hatóságok reményei szerint segíti, hogy egy korábbi rendelkezés értelmében a regisztrációhoz már csak valódi nevet lehet használni.

Az online játékipar piaca 2009-ben közel negyven százalékkal bővült Kínában. Az utóbbi időben ezzel párhuzamosan egyre tömegesebb jelei mutatkoztak a gyerekek, a fiatalkorúak terjedő függőségének. A kapcsolódó halálesetek, a szülők tehetetlensége felgyorsította az új, központi szabályok és adminisztratív korlátok kidolgozását.

Rovatok