Index Vakbarát Hírportál

Megújult a Microsoft keresője

2010. június 23., szerda 15:40

A Bing szerint kevesebb időt kellene tölteni a kereséssel, több időt a termékek élvezetével – az új feljesztéssel pont ezt szeretnék elérni. Online streamelhető zenék és sorozatok, azonnal játszható játékok a Bing Entertainmenttel.

Több mint száz kisebb-nagyobb újítást vezet be a Microsoft keresője, a Bing, ezek közül a legnagyobb a Bing Entertainment, mely a sokkal jobb találatokat ígér, ha filmre, zenére, tévéműsorokra vagy játékokra keresünk – írja a TechCrunch. Tavaly az utazással, vásárlással és egészséggel kapcsolatos kereséseket tették könnyebbé, az idén a szórakozáson a sor – magyarázta Yusuf Mehdi alelnök.

Azt vették észre, hogy az emberek többsége sokkal több időt tölt el kereséssel, mint amennyit a termékek élvezettel. A Bing célja, hogy a felhasználók néhány kattintással filmet nézhessenek, online hallgassanak zenét, vagy akár játszhassanak.

Az összes keresés nagyjából tizede szórakozással függ össze, az emberek kilencven százaléka keres ilyen témában legalább havi egyszer – sorolja a számokat Mehdi. A Bing Entertainment pont ezeket a kereséseket teszi könnyebbé. Például zenekeresésnél az emberek hetven százaléka a szám szövegére is kíváncsi, nemcsak az előadóra, címre, albumra – olvasható a Bing hivatalos blogján.

Mindezt megkapja a felhasználó, kiegészítve képekkel, videókkal, turnédátumokkal és -helyszínekkel, esetleg a zenész legfrissebb twitjeivel. A Zune-nal összefogva pedig több mint ötmillió dal online streamelésére is lehetőség van. Ez azt jelenti, hogy a számot egyszer végig lehet hallgatni, utána harminc másodperces ízelítőt kapunk belőle, természetesen a hozzá kapcsolódó linkkel, hol lehet megvásárolni. Ezzel a Bing a Google-t követi, akik tavaly októberben indítottak hasonló zenei keresőt, a Oneboxot.

Játékoknál hasonlóan felgyorsulna a keresés és a játék közötti idő. A felhasználók többsége arra kíváncsi, hol lehet megvenni az adott játékot, milyen kiegészítő, játékot segítő kódok, leírások vannak hozzá. A Bing 35 ezer játékhoz kínál hasonló segítséget. Ezen kívül nagyjából száz játékot lehet online játszani a keresőben.

A Bing kutatása szerint az emberek havi hatvan órát töltenek tévésorozatok nézésével, több mint harminc százalék online nézi kedvenc műsorát, hatvan százalék pedig keresőket használ, hogy megtalálja az adott epizódot. A Bingnél összeszedtek több mint 1500 műsornak több ezer epizódját, köztünk sokat hd-ben. Ezeket rendszerezték és könnyen kereshetővé tették, de a legtöbbet csak az Egyesült Államokban elérhető szájtokon lehet megnézni. Filmek keresésénél is mindent megkap a felhasználó: képeket, előzeteseket, összefoglalót, és a közelben lévő mozik listáját, ahol játsszák a filmet. Azzal az információval is kiegészítve, hogy van-e parkolási lehetőség és milyen éttermek találhatóak a közelben.

Bár a Bing azzal érvelt, hogy túl sok időt töltünk kereséssel, a rengeteg információval amit a felhasználó elé tesznek, pont hogy meghosszabbítja a találatok megnézésével töltött időt. Kipróbáltuk mi is az új fejlesztéseket, de a cikk megírásának pillanatában csak a főoldal működik, kereséseknél nem találtunk különbséget az eddigi találatokhoz képest.

Rovatok