Index Vakbarát Hírportál

Eltűnik a tévékből a HDMI

2010. július 2., péntek 16:06

Nem lesz sok időnk hozzászokni a tévék és kijelzők által használt HDMI-csatlakozóhoz, mert hamarosan helyébe lép az olcsó és széles körben elterjedt RJ-45, azaz a számítógépek hálózati csatlakozója.

Néhány elektronikai cég rájött, hogy teljesen fölösleges a HDMI technológia, amellyel a tévéket és monitorokat lehet összekötni a médialejátszókkal, erősítőkkel és számítógépekkel. Az új szabvány neve HDBaseT lesz, és pontosan ugyanazt a cat5e/6 kábelt és RJ-45 aljzatot használja, mint amivel a számítógéppel az internetre csatlakozunk.

A HDBaseT Alliance nevű iparági tömörülésnek jelenleg a Sony, a Samsung, és az LG a tagja, tehát a legnagyobb tévégyártók már az új szabvány mögé álltak. A szabvány 1.0-ás leírása elkészült, de az új csatlakozó várhatóan csak 2011-ben kezd elterjedni.

A jól bevált hálózati csatlakozónak sok előnye van a HDMI-hez képest. A HDBaseT kábele száz méter hosszú lehet, a tévézéshez szükséges audio- és videojelek mellett internetelérést is biztosít az eszközöknek. Ezen kívül akár 100 wattos energiaellátást is képes nyújtani, ami bőven elég egy energiatakarékos ledtévének.

Aki házat épít vagy lakást újít fel, annak már most érdemes készülnie a HDBaseT megjelenésére, mert néhány fali aljzat jelentősen megkönnyíti majd a tévék és lejátszók elhelyezését. Az univerzális csatlakozóval könnyebb lesz kiépíteni a kütyük hálózatát, és a különböző eszközökön tárolt multimédiás tartalmak több kijelzőn lejátszhatóvá válnak.

A HDBaseT összehasonlító táblázata szerint az új csatlakozó már most tudja mindazt, amit a HDMI 1.4 tud, és még könnyen továbbfejleszthető.

Rovatok