Index Vakbarát Hírportál

Megtámadták az Oracle-Sun-fúziót

2010. július 5., hétfő 16:18 | aznap frissítve

A MySQL egyik alapítója fellebbezést nyújtott be az egyesülést jóváhagyó brüsszeli határozat ellen.

Michael Widenius, a MySQL kitalálója és a Sun által 2008-ban felvásárolt MySQL AB egyik alapítója a Luxemburgban székelő európai Elsőfokú Bíróságnál megfellebbezte az Európai Bizottságnak (EB) azt a határozatát, amely jóváhagyta az Oracle és a Sun egyesülését. Brüsszel értesült a fellebbezésről, és azt üzente: a bíróság előtt is meg fogja védeni a döntését.

Amint az ismert: az EB tavaly azért vizsgálta és ezzel késleltette hónapokon át a fúziót, mert felmerült a gyanú, hogy az adatbázis-kezelő szoftverek piaca két befolyásos szereplőjének egyesülésével torzulhat a verseny e szegmensben. A hivatal aggályosnak látta, hogy az Oracle piacvezető a kereskedelmi adatbázisszoftverek szegmensében, a Sun MySQL adatbázisterméke pedig piacvezető nyílt forrású adatbázis-kezelő, ráadásul a két termék számos szektorban versenytársa is egymásnak. A négy hónapos vizsgálat azonban végül – részben az Oracle vállalásainak hatására – úgy találta, hogy az egyesülés hatására nem fog sérülni a verseny.

Widenius pénteken a sajtónak elmondta: egyelőre, amíg az Oracle hivatalosan nem reagál, nem akar részleteket megosztani a nyilvánossággal, mindenesetre ő úgy gondolja, hogy a szoftvercég MySQL-lel kapcsolatos ígéreteire „kár volt elpazarolni a papírt, melyre nyomtatták őket.” „Valódi vállalásokat szeretnék látni” – idézi szavait a Financial Times. Widenius hangsúlyozta, hogy saját pénzéből finanszírozza a fellebbezést, de azoknak a tömegeknek a nevében is cselekedett, akik a MySQL jövőjének garanciáit követelő petíciót aláírták az interneten.

A jogi eljárástól független, de kapcsolódó hír, hogy a múlt héten egy újabb olyan vállalkozás alakult, amely vállalati szintű terméktámogatást nyújt a MySQL-hez. A SkySQL-nél számos korábbi MySQL-alkalmazott dolgozik, a cég vezérigazgatója pedig az az Ulf Sandberg, aki egykor a MySQL AB globális működésért felelős vezetője volt.

Rovatok