Index Vakbarát Hírportál

Újfajta támadás a torrentezők ellen

2010. július 8., csütörtök 15:59

Ahelyett, hogy fenyegetőzne, cselekszik az amerikai kormányzat: ha valamelyik torrentoldal nem tetszik neki, az amerikai látogatók csak az USA fenyegetését nézhetik meg, de a weblapot nem.

A korábbi módszerek ismertek: a hatalom különféle jogi módszerekkel próbálja ellehetetleníteni a fájlmegosztókat, leveleket küldözgetnek, időnként razziáznak és szervereket foglalnak le, amivel ideig-óráig ugyan képesek csökkenteni az adatforgalmat, de a hatás sosem tartós.

Éppen ezért az Egyesült Államok most új módszert vetett be: konkrétan a doménneveket támadja. Egészen pontosan lefoglalja azokat, így amikor valaki például a Torrentfreak oldalára látogat el, információk helyett csak egy figyelmeztetést talál, amiben arról tájékoztatja az Egyesült Államok a látogatót, hogy a weblapot hatóságilag lefoglalták – természetesen csak az amerikai netezőket érinti ez.

Az akciót sokan Joe Biden alelnökhöz kötik, aki már korábban is komoly erőkkel próbált fellépni a fájlmegosztás ellen. Egyébként a módszer sem új, 2008-ban Kentucky kormányzója már próbálkozott hasonlóval, amikor 140 domént kísérelt meg lefoglalni, azelőtt azonban csak 2003-ban történt hasonló, amikor valaki az Xboxot feltörő Enigmah csipet kezdte el online árulni.

A weboldal lefoglalásának a menete egyébként a következő: a kormány megkeresi az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) nevű szervezetet, ami egymaga felelős a web DNS-rendszerének működtetéséért, azért, hogy a látogatók megtalálják a keresett a lapot. A kormány bemutatja az arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy az adott oldal megsérti a felhasználási feltételeket, ami után az ICANN együttműködik, és teljesíti a kéréseket. Innen már csak egy lépés, hogy az url beírása után az egyszeri amerikai látogató képernyőjén ne az eredeti tartalom jelenjen meg, hanem a figyelmeztető üzenet.

Rovatok