Index Vakbarát Hírportál

Saját webkamerájukkal kukkoltak iskolás lányokat

2010. július 19., hétfő 12:49

Kukkolós támadót leplezett le egy adatbiztonsági szakértő, akinek furcsán viselkedő számítógépekről számoltak be egy aacheni iskola tanulói.

A németországi Aachen rendőrsége a múlt héten több mint százötven szülőt értesített arról, hogy lányuk számítógépét feltörték, majd a géphez csatlakoztatott kamera segítségével egy támadó rendszeresen megfigyelte a fiatalokat.

A beszámoló szerint a legtöbb érintett család az észak-rajna–vesztfáliai Ostwestfalen-Lippe régióban él. Az aacheni rendőrség szóvivője elmondta, hogy egy helyi 43 éves férfit gyanúsítanak, és a szülők megnyugtatására megerősítette, hogy minden megfigyelt lány családjának küldtek értesítést. Azt nem tudhják, hogy vajon még hányan kukkolnak hasonló módon.

Az ügyet egy adatbiztonsági szakértő, Thomas Floβ tárta fel. Floβ előadóként járja az iskolákat, hogy a kamaszokat az internetes veszélyekre figyelmeztesse, például arra, hogy gépek kamerái kémkedésre, kukkolásra is használhatóak. Egy alkalommal két lány elmesélte neki, hogy az ő kamerájuk is furcsán viselkedik, mivel a használat befejezése után nem kapcsol ki.

A szakértő megvizsgálta az egyik gépet, és egy olyan ismert, a kamera ellenőrzésére alkalmas trójai programot talált rajta, mely az ICQ azonnali üzenetküldőn keresztül terjed. Az elkövető feltehetőleg feltörte az egyik lány fiókját (esetleg egy vírust tartalmazó oldalra vezető spammel ért célt), megfertőzte a számítógépét, majd a vírust eljuttatta mások gépeire is. Floβ értesítette a rendőrséget, akik az IP-cím alapján azonosították a kukkolót. Amikor aacheni otthonában letartóztatták a gyanúsítottat, az illető számítógépén épp több élő adás futott, és a vizsgálat szerint több mint százötven kamerához volt hozzáférése. Egyéb ellopott személyes dokumentumok, fényképek is voltak a gépén.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, nemrég az Egyesült Államokban vert fel nagy port egy eset, amikor az iskolásoknak adományozott számítógépeinek kameráival éltek vissza, igaz, ott nem crackerek, hanem az intézmény alkalmazottai.

Rovatok